Marijana Petir primila veleposlanika Rumunjske Constantina-Mihaila Grigoriea - Marijana Petir

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir predstavila je rumunjskom veleposlaniku Grigorieu na današnjem sastanku u Saboru Deklaraciju Hrvatskoga sabora o području Alpe-Adria-Dunav slobodnom od GMO-a i uputila poziv rumunjskoj strani da se također uključi u tu inicijativu.

– Ovom Deklaracijom potičemo da zemlje koje se nalaze na području Alpa, Jadrana i Dunava prepoznaju važnost podupiranja ekološke proizvodnje hrane i održivog turizma te da podrže naše usmjerenje suživota s prirodom, koliko je to moguće u današnjim okolnostima, u kojem sasvim sigurno nema mjesta za GMO, rekla je Petir. Podsjetila je kako su se, svojim odlukama, sve hrvatske županije proglasile slobodnima od genetski modificiranih proizvoda, te kako je na europskoj razini, izmjenama Direktive, državama članicama otvorena mogućnost da same odluče žele li na svom području zabraniti uzgoj GMO kultura.

– Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a. Naši poljoprivrednici znaju kako proizvoditi hranu  na tradicionalan način, naš okoliš je dobro očuvan, a gotovo 50 posto teritorija Hrvatske zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, dok je Jadransko more najčišće more na Mediteranu, rekla je Petir. Nadalje je istaknula kako su to strateške prednosti kojima je koncept o proglašenju područja Alpe-Adria-Dunav slobodnim od GMO-a nadogradnja, što je u skladu s Europskim zelenim planom i europskom Strategijom o biološkoj raznolikosti.

– Prilika je to za očuvanje prirodnih resursa i resursa za proizvodnju dostatnih količina kvalitetne hrane po priuštivim cijenama za građane, uzimajući pri tome u obzir dostupna istraživanja koja pokazuju negativan utjecaj GMO usjeva na biološku raznolikost, kao i potencijalno negativan utjecaj takav hrane na ljudsko zdravlje, rekla je Petir.

Veleposlanik  Grigorie osvrnuo se na odličnu međuparlamentarnu i bilateralnu suradnju dviju država izrazivši nadu u još snažnije unapređenje ove, ali i suradnje u svim područjima od zajedničkog interesa za obje države. Rumunjska strana razmotrit će hrvatsku Inicijativu o području Alpe-Adria-Dunav slobodnom od GMO-a i obavijestiti o aktivnostima koje se po ovom pitanju planiraju poduzeti.

Također je predložio održavanja međuparlamentarnog sastanka na kojemu bi se razgovaralo o ovom hrvatskom prijedlogu te o drugim temama vezanima uz poljoprivredu i ruralni razvoj.