Marijana Petir sastala se s predsjednikom Hrvatsko-indijskog društva i predsjednikom Društva prijatelja glagoljice - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je u utorak sastanak s predsjednikom Hrvatsko-indijskog društva Joginderom Singhom Nijjarom te predsjednikom Društva prijatelja glagoljice Darkom Žubrinićem i članicom Društva Mirnom Lipovac.

– Drago mi je čuti aktualnosti i novosti u promociji glagoljice, obilježavanju nacionalnog dana glagoljice i o ostalim aktivnostima posebno jer je glagoljica sve češće prisutna u javnom životu pa i kao modni detalj no s druge strane smatram da nije dovoljno prepoznata kao dio hrvatskoga identiteta, istaknula je Petir te dodala kako se glagoljica ne povezuje s hrvatskim i kršćanskim identitetom. Rekla je da se Odbor za poljoprivredu kojemu je na čelu, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, bavi i brigom za opstojnost prostora hrvatskoga sela koje je zaslužno za očuvanje identiteta, vjere, običaja, nošnji i jezika.

Predsjednik Društva prijatelja glagoljice Darko Žubrinić je istaknuo kako je posebno važan ulazak glagoljice u međunarodnu sferu promocije te naglasio da se primjerice u poznatoj Morganovoj knjižnici (Pierpont Morgan Library) u New Yorku čuva Njujorški misal, ali i prva hrvatska glagoljaška početnica za djecu iz 1527. kao i neka djela Julija Klovića. Kratko je predstavio pretisak izdanja knjige „Naš Gandhi“ francuskoga autora Romaina Rollanda u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića i Mahmatme Gandhija koja je obilježena prošle godine. Ova je knjiga objavljena 1924. godine u nakladi Radićeve slavenske knjižare u Zagrebu.

O radu i aktivnostima Društva ljubitelja glagoljice govorila je Mirna Lipovac posebno predstavivši glasilo Bašćina koje Društvo izdaje jednom godišnje.– Naše društvo djeluje kroz niz aktivnosti, a mjesečno organiziramo tribine, javna predavanja, razne izložbe i gostovanja, a u sklopu Društva djeluje i pjevački zbor Bašćina, rekla je Lipovac. Dodala je kako društvo postoji već 29 godina i broji oko 400 članova. Istaknula je i kako se 22. veljače obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva kojeg je službeno proglasio Hrvatski sabor na prijedlog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Joginder Singh Nijjar je s Petir razgovarao o modelima i planovima razvoja poljoprivrede u Indiji, pravnoj regulativi kojom se uređuje to područje, ali i ulozi države u očuvanju održivosti poljoprivredne proizvodnje i seljaka. Složili su se kako ima prostora za razmjenu pozitivnih primjera i praksi koje stoje na raspolaganju proizvođačima poljoprivrednih proizvoda u Indiji, ali i za razgovore o tehnološkim inovacijama koje mogu pomoći poljoprivrednicima. – Kad govorimo o novim tehnologijama u poljoprivredi važno je da se one usklađuju s okolišno-klimatskim ciljevima na razini Europske unije, naglasila je Petir i dodala kako je bitno uspostaviti brz, transparentan i održiv sustav dodjele poljoprivrednog zemljišta. Po njezinim riječima upravo će to osigurati zadržavanje mladih na selu. U nastavku su razgovarali o hrvatskim primjerima dobre prakse korištenja digitalnih tehnologija u poljoprivredi te uspješnim pojedincima, posebno mladima koji su odabrali ostanak na selu i pokrenuli nove trendove u poljoprivredi.

Petir je sugovornicima zahvalila na predanome radu u očuvanju vrijedne glagoljaške baštine kao neprocjenjivog dijela hrvatskog kulturnog i duhovnog identiteta te izrazila spremnost za suradnjom u njezinom daljnjem očuvanju i promociji.

Autor: Služba za medije Hrvatskog sabora