Marijana Petir – za sve izazove - Marijana Petir

Marijana Petir rođena je u Kutini i živi u Moslavini. Diplomirala je biologiju i ekologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te teologiju na Institutu za teološku kulturu laika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je završila i specijalistički poslijediplomski studij iz Managementa neprofitnih organizacija i socijalnog zagovaranja.

Marijana Petir nezavisna je zastupnica u Hrvatskom saboru gdje obnaša dužnost predsjednice Odbora za poljoprivredu. Usvojen je njen prijedlog da se na državnoj razini osiguraju financijska sredstva za stambeno zbrinjvanje mladih obitelji na selu koje se bave poljoprivredom u općinama i gradovima manjim od 5000 stanovnika, kako bi se potaknula generacijska obnova hrvatskog sela i poljoprivrede.

Zalaganjem Marijane Petir promijenjen je Zakon o trgovini i uvedena slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme za zaposlene u trgovinama kojih većinu čine žene.

Marijana Petir je posvećena očuvanju vjerskih sloboda te su na njen prijedlog uvedene stipendije za mlade progonjene kršćane s područja Afrike, Azije i Bliskog Istoka kojima je omogućeno studiranje u Hrvatskoj nakon kojeg se trebaju vratiti u svoje države i graditi bolje društvo.

Dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru obnašala je i od 2002-2003 te od 2007-2011.,

bila je vanjska članica Odbora za ljudska i prava nacionalna manjina Hrvatskog sabora kao predstavnica Hrvatske biskupske konferencije, a volonterski je vodila i Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve u Sisačkoj biskupiji.

Obnašala je dužnost hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu (2014-2019) gdje je bila članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova kroz koje je problematiku seoskih žena podigla na EU razinu te je bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za žene u ruralnom prostoru i izborila da se njihov glas čuje. Kao članica Radne grupe za interkulturalni i vjerski dijalog Europske pučke stranke, organizirala je nekoliko konferencija i pokrenula inicijative za pomoć kršćanima, koji su najprogonjenija vjerska grupa, diljem svijeta.

Prva zakonodavna iznimka koju je Hrvatska dobila od kada je članica EU bila je rezultat amandmana Marijane Petir u Europskom parlamentu čime je pomogla hrvatskom šumarskom i drvno prerađivačkom sektoru. Njenim zalaganjemu, Hrvatskoj su na EU razini osigurane subvencije za zdrave obroke u školama, a hrvatskim poljoprivrednicima različite potpore.

Marijana Petir dobitnica je EU Oscara i proglašena je 2019. godine najboljom europskom zastupnicom za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo kojeg dodjeljuje The Parliament Magazine.

Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena dodijelila je Marijani Petir nagradu Utjecajne hrvatske žene 2024. godine kojom se prepoznaje vodstvo, inovativnost i društveni utjecaj žena hrvatskog podrijetla diljem svijeta kako bi njihova postignuća i uspjesi nadahnuli mlađe naraštaje i pomogli im u ostvarivanju njihova potencijala.

Marijana Petir bila je voditeljica i glasnogovornica antinuklearne kampanje u Hrvatskoj kojom je spriječena izgradnja odlaglišta nuklearnog otpada na Moslavačkoj gori i voditeljica kampanje koja je rezultirala proglašavanjem Hrvatske državom slobodnom od GMO-a čime je zaštićen hrvatski biotički suverenitet.

Marijana Petir u svom se političkom i javnom radu zalaže za razvoj ruralnih područja i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i za zaštitu tradicionalnih, kršćanskih i općeljudskih vrijednosti.

U njenom obiteljskom domu obnavljani su ogranci HSS-a te su na njeno političko djelovanje velik utjecaj imale misli i ideje Antuna i Stjepana Radića, Vladka Mačeka kao i filozofija da u svom životu i radu treba voditi računa o uspostavi ravnoteže s pirodom, Bogom i ljudima.

Lik i djelo te humanitarnu ulogu bl.Alojzija Stepinca koji je u teškim vremenima sačuvao dušu hrvatskog naroda predstavila je izložbom i konferencijom u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru te je posvećena promicanju istine o našem blaženiku.

U slobodno vrijeme bavi se planinarenjem, a prohodala je u 29 dana popularni Camino u Španjolskoj (Put sv.Jakova) dug 900 km. Dobrovoljna je vatrogaskinja, voli kuhati i čitati knjige.​ A iznad svega, voli Hrvatsku!