Mateja Vranović najuzornija je hrvatska seoska žena - Marijana Petir

U Pitomači je, nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije, održan 21. izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ove godine lenta odlazi u Međimursku županiju, u Belicu, 31-godišnjoj Mateji Vranović. A pratiteljice dolaze iz Ličko-senjske i Požeško-slavonske županije. Na natjecanju je bilo 19 kandidatkinja iz 16 hrvatskih županija. Dio onoga što rade, žene su pokazale i na svojim izložbenim stolovima, a nakon njihovog predstavljanja deseteročlanom stručnom žiriju nije bilo lako proglasiti najbolju.

Pobjednica Mateja Vranović je majka troje djece i nositeljica OPG-a. Obrađuje pedeset hektara zemlje, a od mlijeka proizvodi nagrađivane sireve koji se izvoze čak i u Njemačku.
Njene su pratilje Matea Bello i Marijana Svetić.

Seoske žene kao i svake godine do sada došla je podržati Marijana Petir, sada u ulozi zastupnice i predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Ona je istaknula kako cijeni njihov rad i posvećenost svakom poslu koji obavljaju te da njihova strpljivost, snaga i ljubav svima treba poslužiti kao primjer. Zahvalila im je što proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, vode brigu o obitelji i što su sačuvale vjeru, jezik i identitet hrvatskog naroda. Petir je rekla kako je Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora predložio Ministarstvu poljoprivrede da uvede posebne potprograme za žene u ruralnom prostoru kroz koje bi se financijski i tehnički podržalo njihove projekte, a što bi žene potaknulo da u većoj mjeri postanu nositeljice OPG-a jer ih je danas svega 30% u toj ulozi.

Marijana Petir podigla je problematiku seoskih žena na europsku razinu te je bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnom prostoru. Najuzornije hrvatske seoske žene predstavljala je u Bruxellesu tijekom cijelog svog mandata, a svoje zalaganje za unaprijeđenje njihovog položaja nastavila je i sada u Hrvatskom saboru.