Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael održala sastanak s rabinom Kotel Da-Donom i fra Sandrom Tomaševićem - Marijana Petir

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir i članovi Skupine održali su u srijedu videokonferencijski sastanak s glavnim rabinom Kotel Da-Donom koji je na službi u Zagrebu i fra Sandrom Tomaševićem koji se nalazi na službi u Svetoj Zemlji.

Voditeljica  Marijana Petir predstavila je članove skupine i iskazala zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, posebice na parlamentarnoj razini. Izvijestila je o nedavno održanom konstruktivnom sastanku Skupine prijateljstva s veleposlanikom Države Izrael u Hrvatskoj Ilanom Morom. Naglasila je kako vjeruje da skupina prijateljstva može približiti Izrael i Hrvatsku na mnogim područjima i učvrstiti dobre odnose između dva naroda.  „Ovim sastankom želimo razmijeniti iskustva o životu rabina u Hrvatskoj i životu franjevca u Svetoj Zemlji, te približiti članovima skupine koje su prednosti, a koji izazovi i prepreke s kojima se susrećete u zemljama gdje živite“, rekla je Marijana Petir, istaknuvši da jedino kroz razgovor možemo jedni druge bolje upoznati i otkriti ono što nas ujedinjuje ali i prepoznati razlike koje nam daju mogućnost rasta u međusobnom poštovanju.

Franjevac Sandro Tomašević, koji je studirao i bio na službi u Jeruzalemu a sada vodi dječji dom u Betlehemu te djeluje i kao župni vikar govorio je o životu u Svetoj Zemlji i brizi franjevaca za kršćansku zajednicu. Rabin Da-Don osvrnuo se na svoj život u Hrvatskoj, gdje od 1998. godine u Zagrebu djeluje kao vođa Židovske zajednice Bet Israel i kao glavni rabin, a predstojnik je i katedre za Judaistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Sudionici su razmijenili mišljenja o međuvjerskom dijalogu, djelovanju Židovske zajednice u Hrvatskoj,  odnosima između Židova i katolika u obje zemlje, položaju kršćana u Svetoj Zemlji, pluralizmu kao temelju demokracije, povećanom interesu za upis u Židovsku školu u Zagrebu te toleranciji među vjerama.