Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska – Izrael raspravljala o aktualnom stanju u Izraelu i na Bliskom istoku - Marijana Petir

Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska – Izrael u Hrvatskome saboru raspravljala je na 11.sjednici o nedavnom terorističkom napadu Hamasa na Izrael te o trenutačnom sigurnosnom stanju na Bliskom istoku. Gost sastanka bio je veleposlanik Države Izraela u Hrvatskoj Gary Koren koji je zahvalio na jasnoj potpori Hrvatske Izraelu nakon stravičnog napada 7. listopada.

– U posljednje vrijeme imamo posjete europskih i međunarodnih lidera koji nam pružaju značajnu podršku. Izrael će se braniti u okviru međunarodnog prava, izbjegavajući civilne žrtve, što ne možemo reći za Hamas koji koristi civile kao živi štit. Nažalost, ovaj sukob neće uskoro završiti i bojimo se da bi mogao eskalirati ukoliko se u njega uključe Hezbolah i Iran, rekao je veleposlanik Koren te iznio podatke nakon napada Hamasa koji ukazuju na velike ljudske gubike, a to su do sada 1400 ubijenih, 4200 ozlijeđenih te 199 zatočenih.

Izraze suosjećanja prema žrtvama nedavnog napada izrazili su svi zastupnici prisutni na sastanku, a voditeljica Marijana Petir istaknula je da je u stalnoj komunikaciji s izraelskim kolegom Michaelom Bitonom koji vodi Skupinu prijateljstva Izrael – Hrvatska u Knessetu.

– Hamas, kao teroristička organizacija ne predstavlja legitimne težnje Palestinaca i mora biti zaustavljen. Izrael se ima pravo braniti u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom, rekla je Petir i dodala kako legitimna obrana i vojni odgovor Izraela moraju biti usmjereni prema Hamasu i Islamskom džihadu. – Treba uložiti maksimalne napore kako bi se sačuvali životi civila koji su i sami osuđeni na teške uvjete života u Pojasu Gaze zbog vrlo loše politike Hamasa koji ih često koristi kao živi štit. Pridružujem se svima onima koji su pozvali na momentalno oslobađanje zarobljenih civila, prohodnost humanitarne pomoći do onih kojima je potrebna, otvaranje humanitarnih koridora i sigurnih prolaza, zaštitu civila, te uspostavu održivog i trajnog mira koji je toliko potreban Bliskom Istoku, rekla je Petir.

Zastupnici su naglasili u raspravi da se posebno mora voditi računa o civilima te uložiti sve diplomatske napore kako bi se izbjeglo širenje sukoba na druge države Bliskog Istoka. Prisutni su se osvrnuli i na Domovinski rat te istaknuli da Hrvati znaju što znači braniti svoju domovinu. Bilo je riječi i o hibridnom ratu kao i lažnim informacijama i vijestima koje se svakodnevno šire javnim prostorom te koliko one utječu na reakcije građana i polarizaciju društva koju vidimo diljem svijeta, posebno u Europi.

Zastupnici su još jednom izrazili solidarnost s Izraelom i izraelskim narodom uz iskrenu nadu za što skorijom deeskalacijom ovog sukoba.