Na tradicionalnom hodočašću je sudjelovalo 1500 vatrogasaca iz cijele Hrvatske - Marijana Petir

U nedjelju 29. svibnja 2022. održano je 23. hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke kojem je prisustvovalo više od 1500 vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Kao i prijašnjih godina, i ovog puta prisružila im se je zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir koja je ujedno i dobrovoljna vatrogaskinja te je tom prilikom zahvalila svim hrvatskim vatrogascima što svojim humanitarnim radom spašavaju ljude i imovinu.  Hodočašće, čiji su domaćini bili vatrogasci Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije dok je sudomaćinstvo preuzela Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, organizirala je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Okupljenim hodočasnicima obratio se je glavni vatrogasni zapovijednik Slavko Tucaković koji je podsjetio na sve one vatrogasce i branitelje koji su svoj život dali za domovinu. “Danas smo na tradicionalnom hodočašću na kojem molimo za snagu koja je potrebna svakome vatrogascu koji brine o sigurnosti i građana te turista koji dolaze u Hrvatsku. Molimo i za sve naše obitelji koje strepe nad svakim našim odlaskom na intervenciju jer znaju da nam svaka može biti posljednja”, rekao je Tucaković i ujedno čestitao Dan državnosti.

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta MBB-a.
“Vi spašavate ljude iz beizlaznih situacija, ne brinete o vlastitoj koristi nego se i sami izlažete opasnosti kako biste spasili drugoga. Vatrogastvo je duboko humana i kršćanska služba”, rekao je u propovijedi msgr. Bogdan.
Ni kiša koja je neprestano padala nije omela vatrogasce koji su se nakon misnog slavlja uputili u velikom broju na križni put, a s na hodočašću vatrogasaca nastupila je i klapa Hrvatske vatrogasne zajednice “Sveti Florijan” koja je otpjevala državnu i vatrogasnu himnu.