Najuzornije hrvatske seoske žene primljene u Hrvatskom saboru - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je danas u Hrvatskom saboru, sastanak s predsjednicom Udruge uzorne hrvatske seoske žene, Katicom Jerleković, pobjednicom 23. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Marinom Šunić, iz Zadarske županije, prvom pratiljom Gordanom Brozović iz Zagrebačke županije i drugom pratiljom Nives Skočić iz Vukovarsko – srijemske županije.

Petir je čestitala pobjednicama i dodala kako i pokroviteljstvo Odbora za poljoprivredu nad ovogodišnjim Izborom pokazuje koliko je Odboru važno promoviranje i prepoznavanje značaja hrvatskih seoskih žena i njihovog kreativnog rada na unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i očuvanju ruralnih područja, koja su nažalost, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijeloj Europskoj uniji, izložena riziku depopulacije. Čestitala je i predsjednici Udruge gospođi Jerleković na ustrajnim naporima i trudu koji ulaže kako bi se tradicija izbora najuzornije hrvatske seoske žene zadržala, što dodatno utječe i na senzibiliziranje javnosti o položaju, mogućnostima, prilikama, ali i ograničenjima s kojima se seoske žene svakodnevno susreću u svom radu i djelovanju.

Petir je rekla kako se žene na selu još uvijek suočavaju s raznim preprekama i stereotipima, a njihov rad često nije prepoznat, priznat i plaćen. Zato je Odbor za poljoprivredu ulagao napore kako bi se u strateške razvojne dokumente uvrstili programi za unapređenje položaja žena na ruralnim područjima i osiguralo financijska sredstva za njihove projekte ali i dodatno bodovanje pri ostvarivanju prava na korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta te kako bi se što veći broj žena potaknuo da postanu nositeljice poljoprivrednih gospodarstava.

Katica Jerleković zahvalila je na podršci koju predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir i Odbor pružaju kako bi se prepoznala važnost aktivnosti koje provode žene na ruralnim područjima.

Sudionice sastanka razgovarale su o mogućnostima dodatnog unapređenja položaja žena na ruralnim područjima, važnosti očuvanja tradicije, kulturnog nasljeđa i običaja hrvatskih krajeva, koji mogu poslužiti i kao dobra osnova za diversifikaciju aktivnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, pa time i povećati turističku ponudu, ali i interes za život i rad u ruralnim područjima. Ukazano je na važnost stručne, financijske i logističke potpore kako od države, tako i od strane lokalne i regionalne zajednice koje trebaju prepoznati njihove potrebe, mogućnosti i projekte te iste uključiti u buduće razvojne planove. U tom smislu je, osobito u proizvodnji poljoprivredno prehrambenih proizvoda potrebno poljoprivrednicima/cama zagarantirati sigurnost distribucije proizvoda i što više ih poticati na stvaranje dodane vrijednosti i diversifikaciju usluga i aktivnosti koje obavljaju na svojim gospodarstvima, a što bi osiguralo i veću dostupnost domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu. Sudionice sastanka su se usuglasile kako potencijal i resursi za značajniji razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja postoje, a hrvatske seoske žene pokazuju da su, uz trud, volju i ljubav prema kraju u kojemu žive, rezultati itekako mogući.

Pobjednice 23. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Sabora zahvalio je predsjednici udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ Pejak Jerleković koja je organizirala ovo natjecanje kojim se pridonosi promicanju vrijednosti uloge žena i njihova rada u ruralnim područjima. Pritom je istaknuo važnost ove manifestacije kojom se afirmira obiteljski život na hrvatskom selu, potiču obiteljsko gospodarstvo i daljnji razvoj društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.