Neodgovorni pojedinci pozivaju na nenošenje maski, tulumarenje i kršenje epidemioloških mjera - Marijana Petir

Nastavno na ranije izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije i širenje bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, ovim novim izmjenama Zakona propisuju se nove sigurnosne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja bolesti.

Te nove sigurnosne mjere su: obveza pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i/ili okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Isto tako propisuju se sankcije za prekršitelje tih mjera.

 

„Svijet i Hrvatska se nalaze u krizi u kojoj niti jedna Vlada ne može birati između dobrog i lošeg poteza, jer što god odlučili, uvijek nešto treba žrtvovati“, rekla je zastupnica Marijana Petir prilikom rasprave o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ona je istaknula da zbog tih mjera nitko nije sretan no obzirom da apeli nisu dali rezultate te da i dalje postoji jedna manja grupa ljudi koja nema elementarno suosjećanje prema bolesnima, rizičnim skupinama i mrtvima ali niti prema zdravstvenim radnicima koji ulažu zadnje atome snage kako bi spašavali ljudske živote, potrebno je nešto poduzeti.

 

„Stožer i Vlada moraju sagledavaju interese cijelog društva i na temelju toga donose odluke. Zdravstveni radnici koji ulažu veliki trud i na rubu su snaga vjerojatno bi htjeli potpuno zatvaranje svega. Na drugoj strani ugostitelji, industrija zabave i vlasnici fitnes centara bi htjeli da sve bude otvoreno“, rekla je Petir. Pojasnila je da Vlada mora između svega toga naći balans i upravljati procesom jednako odgovorno prema svima.

 

Petir je također upozorila da neki političari nisu svjesni težine svojih riječi te zbog svojih populističkih izjava pozivajući na kršenje epidemioloških mjera kako bi se dodvorili pojedinim skupinama, na taj način izazivaju podijele u društvu. „Iznošenjem grubih neistina i napadanjem na hrvatske branitelje i Kolonu sjećanja u Vukovaru te vjernike i Crkvu, namjerno šire dezinformacije ne sagledavajući posljedice koje će izazvati njihovo neodgovorno ponašanje“, rekla je Petir.

 

Kritičari Zakona koji tvrde da će se ugroziti sloboda pojedinca pozivaju na nenošenje maski, tulumarenje i kršenje ostalih mjera što je potpuno neodgovorno i populističko ponašanje koje zaslužuje svaku osudu.

Policija ne dobiva nikakve nove ovlasti niti će ugrožavati ustavna prava građana ili ulaziti u domove. Osim toga, i danas postoji postupanje policije u slučaju remećenja reda i mira kod privatnih proslava.

 

Država je do sada pomogla sa 8 milijardi kuna poduzetnike i radnike koji su pogođeni korona krizom, a do kraja godine taj će iznos doseći i 10 milijardi kuna. Pomagat će  se do kad bude trebalo, jer solidarnost i socijalnu osjetljivost ne smijemo izgubiti niti u najtežim trenutcima.