Objavljen javni poziv za stipendiranje mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere - Marijana Petir

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavili su danas javni poziv za dodjelu stipendija za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij mladim kršćanima iz zemalja u razvoju – Bliskog Istoka, Azije i Afrike a natječaj će biti otvoren mjesec dana. Cjeloviti tekst natječaja dostupan je na mrežnim stranicama oba ministarstva na slijedećem linku https://mzo.gov.hr/highlights/calls-417/call-for-applications-for-the-croatian-scholarships-for-young-christians-from-developing-countries/4279

 

Hrvatske stipendije za mlade progonjene kršćane rezultat su amandmana nezavisne zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane  Petir na državni proračun kojeg je Vlada Republike Hrvatske u studenom prošle godine prihvatila. „Predviđena financijska sredstva od 1,5 mlijuna kuna namijenjena su za stipendiranje mladih ljudi koji su progonjeni zbog svoje vjere na način da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva. Novac će biti namijenjen za njihove potrebe studiranja i smještaja tijekom studija u Hrvatskoj“, pojasnila je Marijana Petir.

 

Hrvatska kroz razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć pomaže mnogima koji su u potrebi i ta se pomoć distribuira ili putem međunarodnih organizacija ili država, no ovo je po prvi put da je po usvajanju amandmana zastupnice Petir u proračunu Republike Hrvatske od njenog osamostaljenja osiguran novac namijenjen kao pomoć prvenstveno progonjenim kršćanima kojim će se pomagati konkretnim ljudima u trećim zemljama progonjenima zbog njihove vjere u Isusa Krista.

 

Petir ističe kako se kršćanima ne pomaže zato što su kršćani već zato što su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu.  O progonima kršćana se uglavnom šuti, posebice među političkim elitama i u tzv.mainstream medijima pa u javnosti niti ne postoji svijest o tome da su progoni zbog vjere u nekih dijelovima svijeta svakodnevnica.

 

Vatikanska fondacija „Aid to Church in need“ (Pomoć Crkvi u nevolji) u svom istraživanju provedenom u razdoblju 2017.-2019. navela je da je 300 milijuna kršćana u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da jedan od sedam kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista dolazi s rizikom od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti.

 

Slijedeći tjedan Vatikanska fondacija „Aid to Church in need“ objavit će svoje najnovije izvješće o slobodi vjere u svijetu.