Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao najveći broj tematskih sjednica - Marijana Petir

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora od početka je svog 10. saziva od rujna 2020. pa do srpnja 2021.godine održao 31 sjednicu, od čega 9 tematskih sjednica.

Po broju održanih sjednica, Odbor za poljoprivredu odmah je iza Odbora za zakonodavstvo koji je dužan razmatrati sve zakonske prijedloge, a po broju održanih tematskih sjednica Odbor za poljoprivredu je najaktivniji Odbor u Hrvatskom saboru.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir rekla je da Odbor pokriva vrlo široko područje od poljoprivrede, očuvanja sela i ruralnog razvoja, šumarstva, veterinarstva i vodnog gospodarstva, morskog i slatkovodnog ribarstva do marikulture. Ona je istaknula kako je Odbor u stalnoj komunikaciji s poljoprivrednicima i predstavnicima cijelog sektora, a osluškujući njihove probleme, kroz tematske sjednice koje organizira, potiče sve nadležne na pojačanu aktivnost u traženju najboljih mogućih rješenja za hrvatske poljoprivrednike i razvoj hrvatskog ruralnog prostora.

“Poljoprivrednici često, baš kao i udruženja poljoprivrednika, kada ne znaju kako rješiti problem i nađu se pred zidom, kontaktiraju Odbor i mi im nastojimo pomoći. Razvijajući partnerski odnos s Ministarstvom poljoprivrede i drugim državnim tijelima, Odbor surađuje i s EU institucijama kako bi adresirali naše specifičnosti i iznijeli prijedloge za unaprijeđenje europskih politika usmjerenih prema selu i poljoprivredi. Odbor nastoji popularizirati prednosti života na selu i promicati afirmativan odnos prema selu i njegovim stanovnicima, te poticati nadležna državna tijela da naprave sve kako bi se stanovnicima sela osigurala adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastrukura, a ruralna područja učinila atraktivnima za život i rad”,  govori Petir.

Aktivnosti na ovom polju trebale bi pridonijeti ekonomskoj diverzifikaciji u ruralnim područjima, zelenoj i digitalnoj transformaciji društva, uspostavi pametnih sela i dovesti do jačanja lanaca vrijednosti u proizvodnji te u kulturnoj i kreativnoj industriji kako bi osigurali da ljudi ostanu živjeti na selu, a ruralne sredine postanu, osim za razvoj poljoprivrede, privlačne i za ulaganja te druge gospodarske aktivnosti, kao i za nove stanovnike sela.

Pregleda sjednica radnih tijela Hrvatskog sabora za razdoblje od 19. siječnja do 15. srpnja 2021. godine možete pogledati na poveznici u nastavku:

 

https://www.sabor.hr/hr/press/javnost-rada/pregled-sjednica-radnih-tijela-za-razdoblje-od-19-sijecnja-do-15-srpnja-2021