Odbor za poljoprivredu pokrovitelj 23. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir u svojstvu je izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića sudjelovala na 23. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koji se je održao u Svetom Petri u Šumi u Istarskoj županiji.

Izbor je organizirala udruga Uzorne soske žene na čelu sa svojom predsjednicom Katicom Jerleković, a stručni žiri koji je birao između 17 kandidatkinja iz 15 županija nije imao nimalo lak zadatak. Odlučili su da je najuzornija hrvatska seoska žena Marina Šunić iz Rodaljica kod Benkovca u Zadarskoj županiji, prva pratilja je Gordana Brozović, predstavnica Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje ponijela je Nives Skokić iz Vukovarsko-srijemske županije.

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora bio je pokrovitelj ove manifestacije kojom se promovira vrijedni rad i trud naših seoskih žena. Predsjednica odbora Marijana Petir istaknula je kako sve kandidatkinje zaslužuju ponijeti titlulu najuzornije jer su kroz svoj život i rad pokazale da su vrijedne, marljive, radišne, da čuvaju naše vrijednosti i baštinu hrvatskog naroda te nam svima mogu biti uzor. “Kada pogledam vas i vaše obitelji, ono što radite i stvarate, ispred sebe vidim sve što volim i na što sam ponosna”, poručila je Marijana Petir kandidatkinjama koje su je oduševile svojom svestranošću, talentima i neizmjernom ljubavi koja ih pokreće kako bi svoje mnogobrojne zadaće mogle svakodnevno obavljati.

Petir je podsjetila da Odbor za poljoprivredu osim riječima, seoskim ženama podršku izražava i dijelima te su tako na prijedlog Odbora u strateške dokumente uvršteni programi za unaprijeđenje položaja žena u ruralnom prostoru i financiranje njihovih projekata. Dodala je kako je usvojen i amandman odbora na Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je osiguran dodatni broj bodova za žene poljoprivrednice. “Puno je još posla pred nama te smatramo kako je potrebno institucionalno prepoznati i priznati neplaćeni rad žena na selu”, rekla je Petir i pozvala sve da daju doprinos kako bi rad seoskih žena bio pravično vrednovan i nagrađen i kako bi onda iz toga proistekla i prava koja im pripadaju.