Odbor za poljoprivredu pokrovitelj 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je sastanak s predstavnicima Organizacijskog i Programskog odbora 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, koji će se od 27. – 30. travnja 2022. godine održati u Cavtatu, a kojem je Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora pokrovitelj.

Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvanom COVID-19 pandemijom glavna je tema Kongresa, rekla je Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije i  Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Uz sedam suorganizatora, u organizaciji Konferencije sudjeluje i 60 partnera, a afirmativnim pristupom i raspravom o sedam tematskih područja ovom Konferencijom se žele prepoznati ključni pokretači, prepreke i mogućnosti unapređenja ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj, rekla je Katica.

Marijana Petir je rekla kako važnu ulogu u razvoju ruralnog turizma imaju poljoprivreda te lokalno proizvedeni proizvodi koji kao sastavni dio ponude ruralnog turizma mogu osigurati dodatnu prepoznatljivost turističke destinacije. Posebno je istaknula važnost kratkih lanaca opskrbe hranom te je rekla kako za povezivanje „zelene“ i „plave“ njive u Republici Hrvatskoj treba raditi na udruživanju proizvođača i njihovog povezivanja s turističkim sektorom.  Petir je dodala da je nužno unaprijediti osnovnu infrastrukturu na ruralnim područjima ako želimo poljoprivrednike, posebno mlade, zadržali na selu i kroz diversifikaciju djelatnosti im omogućili plasman njihovih proizvoda upravo u sektor ruralnog turizma. Ključna je međuresorna komunikacija i financiranje projekta koji u ruralnom području stvaraju potencijal za daljnji razvoj.

Za jačanje hrvatskog ruralnog turizma potrebno je ponuditi konkretna rješenja, rekao je Ivo Grgić, potpredsjednik Programskog odbora Konferencije. U ova rješenja potrebno je uključiti mlade poljoprivrednike, poticati zadrugarstvo i potpore usmjeriti prema malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima.

Ugostiteljski i turistički sektor važno je motivirati na uključivanje lokalno proizvedenih proizvoda u njihovu ponudu, rekla je prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana, predsjednica Programskog odbora  Konferencije podsjetila je na dobar primjer potpore lokalne i regionalne samouprave u brendiranju istarskog maslinovog ulja i Istre kao destinacije ruralnog turizma. Važnim drži i poticanje generacijske obnove kod nositelja poljoprivrednih gospodarstava.

Na važnost promjene pristupa prema ruralnom turizmu u Republici Hrvatskoj upozorio je prof.dr.sc. Dean Tubić, potpredsjednik Programskog odbora i dekan Veleučilišta u Virovitici. Govoreći o primjerima dobrih praksi u Virovitičko podravskoj županiji, važnim je istaknuo uključivanje mladih, ali i povezivanje dionika različitih struka kako bi se pružio cjelovit odgovor na potrebe sektora ruralnog turizma.

Sudionici su se usuglasili kako bi u okviru održavanja Kongresa bilo potrebno organizirati tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu na kojoj bi se provela šira rasprava o kratkim lancima opskrbe hranom u kontekstu plasmana lokalno proizvedenih proizvoda kroz ponudu ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj.