Odbor za poljoprivredu raspravljao o suradnji primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivačkog sektora - Marijana Petir

Odbor za poljoprivredu raspravljao o suradnji primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivačkog sektora

Na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora održanoj 16.studenog 2023. godine provedena je rasprava o „Perspektivi uzgoja i prerade rajčice u Istri, s osvrtom na suradnju prehrambene industrije s poljoprivrednicima“.

„Budućnost malih i srednjih OPG-ova koji se bave proizvodnjom istarske rajčice nalazi se pred velikim izazovom zbog zatvaranja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu“ – uvodno je istaknuo inicijator održavanja sjednice, Marin Lerotić i dodao kako je zbog očuvanja proizvodnje istarske rajčice, istarskim proizvođačima potrebno garantirati sigurnost otkupa.

Marijana Petir rekla je kako su članovi Odbora za poljoprivredu o toj temi razgovarali s Upravom Podravke prilikom pripreme ove sjednice kada su obišli proizvodne pogone te tvrtke. „Dobili smo uvjerenja kako će Podravka nastaviti otkup rajčice od istarskih proizvođača, te da zbog značajnog povećanja kapaciteta u novom pogonu za preradu rajčice, Podravka d.d. traži kooperante za proizvodnju na području cijele Republike Hrvatske“, rekla je Petir i dodala kako su uz rajčicu, istaknute velike potrebe i za drugim povrtnim kulturama. Članovi Odbora posjetili su gradilište novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici i pogona za preradu rajčice u Varaždinu, kapaciteta 42.000 tona po sezoni prerade, što je 3 – 4 puta više u odnosu na kapacitet postojećeg postrojenja u Umagu.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede izvijestio je kako su površine za intenzivnu proizvodnju rajčice u Republici Hrvatskoj od 2013. – 2020. godine iznosile prosječno 400 ha, a proizvedene količine rajčice iznosile su 26.136 tona, uz prosječan prinos od 67 ha. Iako je ukupna vanjskotrgovinska razmjena rajčice negativna, kod pojedinih prerađenih proizvoda poput kečapa i suhe rajčice bilježi se pozitivna vanjskotrgovinska bilanca.

Ines Dundović iz Hrvatske poljoprivredne komore istaknula je kako kooperanti ostvaruju nisku otkupnu cijenu za svoje proizvode i dodala kako je proširivanje proizvodnje, pa time i jačanje konkurentnosti kooperanata, ograničeno visokim ulaganjima u zaštićene objekte (staklenici, plastenici). Upozorila je i na problem nemogućnosti ostvarivanja prava na proizvodno vezanu potporu u slučajevima prerade sirovine na vlastitom gospodarstvu ili vlastitom proizvodnom objektu.

Vlado Čondić Galiničić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK, ocijenio je poslovnu odluku Podravke o izgradnji novog pogona, koja će imati veći kapacitet za preradu rajčice dobrom, i rekao kako žurno treba pristupiti izgradnji otkupne stanice u Istri ili osigurati prijevoz ubrane rajčice na dnevnoj bazi do mjesta prerade u Varaždinu. Kao predstavnik prerađivača ukazao je na dobre odnose s primarnim proizvođačima i poslovnu praksu sklapanja višegodišnjih ugovora o suradnji, u kojima se otkupna cijena dogovorno kreira u trenutku prodaje sirovine.

Sudionici sastanka usuglasili su se kako je poljoprivrednim proizvođačima/kooperantima potrebno osigurati jasna i sigurna jamstva za otkup njihovih proizvoda, a sve s ciljem kako bi se povećao obim proizvodnje, time i podigao stupanj samodostatnosti u proizvodnji povrtlarskih kultura. U raspravi su sudjelovali Josip Đakić, Stipan Šašlin i Sanja Radolović.