Održan 23.Europski molitveni doručak - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir sudjelovala je u srijedu 02.12.2020. godine na 23. godišnjem Europskom molitvenom doručku koji se održao u Bruxellesu pod motom: ‘Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor!’ (Mudre izreke 3,5)

Petir koja je proteklih pet godina kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu bila jedna od suorganizatorica Europskog molitvenog doručka koji osim zastupnika u Europskom parlamentu, okuplja i predstavnike nacionalnih parlamenata kao i ugledne kršćane iz javnog i društvenog života, ove se je godine uključila u molitveni doručak iz Hrvatskog sabora čitajući Evanđelje po Marku 6,25-34 i komentirajući što za nju znači uzdati se u Gospodina svim srcem.

„Za mene ta izreka znači aktivno slijediti Božju volju za moj život i činiti stvari na Božji način umjesto na moj način. Živim s pouzdanjem da Bog uvijek čini ono što je najbolje čak i kad to ne mogu vidjeti“, rekla je Marijana Petir. Glavni govornik na Europskom molitvenom doručku bio je Jan Figel koji je do nedavno obnašao dužnost specijalnog povjerenika za promociju slobode vjere i uvjerenja izvan EU a koji je govorio o svom osobnom iskustvu vjere te o pomoći osobama koje su zbog vjere progonjene. Spomenuo je i najpoznatiji slučaj kršćanke Asie Bibi koja je bila osuđena na smrtnu kaznu temeljem Zakona o blasfemiji koji je na snazi u Pakistanu te je velikom diplomatskom i međunarodnom aktivnošću, prije svega kršćana koji se nalaze na različitim pozicijama odlučivanja izbavljena iz Pakistana zajedno sa svojom obitelji. No takvih slučajeva poput Aisie Bibi ima još jako puno jer  sva izvješća pokazuju da su kršćani najprogonjenija vjerska grupa na svijetu.

Prema istraživanju Vatikanske fondacije „Aid to Church in need“ (Pomoć Crkvi u nevolji) provedenom u razdoblju 2017.-2019., 300 milijuna kršćana je u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da jedan od sedam kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista dolazi s rizikom od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti. Kako bi pomogla progonjenim kršćanima, zastupnica Marijana Petir podnijela je amandman na proračun za 2021. godinu koji je Vlada RH usvojila a kojim se uvodi nova proračunska stavka „Pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama koje su u potrebi“ kako bi se mladim ljudima koji su progonjeni zbog svoje vjere te im je onemogućeno školovanje, omogućilo da studiraju u Hrvatskoj i steknu potrebna znanja i da se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva.

Photo: Hrvatski sabor