Održan sastanak Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael - Marijana Petir

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Marijana Petir i članovi skupine održali su u srijedu sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova RH Gordanom Grlićem Radmanom.

Voditeljica skupine Marijana Petir predstavila je ministru sastav skupine, koja u ovom sazivu Sabora broji 28 članova, te dosadašnje aktivnosti skupine. Istaknula je kako je Izrael zemlja s kojom njegujemo dobre i prijateljske odnose, posebice na parlamentarnoj razini. Izrazila je zabrinutost radi trenutačnog stanja na Bliskom istoku istaknuvši da duboko žali za svim žrtvama.

Rekla je da je potrebno jasno osuditi napade Hamasa na Izrael i napraviti razliku između agresora i onog koji se brani te da međunarodna zajednica treba uložiti napore kako bi došlo do prekida sukoba, kako bi se osigurao mir i postigla normalizacija života.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je dobre odnose Hrvatske i Izraela koje je dodatno osnažio i Sporazum o strateškom partnerstvu između hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i izraelskog Ministarstva vanjskih poslova potpisan krajem prosinca prošle godine. Istaknuo je da aktivnosti skupine prijateljstva pridonose gradnji mostova i razumijevanju među dvjema državama.

Iskazao je zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku i brojnih civilnih žrtava. Osudio je nediskriminatorne napade Hamasa te iskazao potporu legitimnom pravu Izraela na obranu, u skladu s međunarodnim pravom.

U pogledu Bliskoistočnog mirovnog procesa, ministar Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podupire rješenje koje uključuje dvije države u kojima oba naroda mogu ostvariti svoje nacionalne težnje i jednaka prava za svoje građane i kojim se Izraelu jamči sigurnost kao domovini židovskog naroda u mirnom suživotu sa svojim susjedima, a Palestincima održivost u vlastitoj državi i domovini. Time bi se pridonijelo osiguranju trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Dužnosnici su razgovarali o izgledima za smirivanje napetosti te naporima međunarodnih čimbenika u pronalaženju održivog rješenja i trajnog mira na Bliskom istoku uključujući angažman EU-a. Razgovaralo se i o važnosti suzbijanja antisemitizma.