Održana 23. Zlatna pčela u Topuskom - Marijana Petir

„Sisačko-moslavačka županija najmednija je županija u Hrvatskoj“, rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir na otvorenju 23. Dana meda „Zlatna pčela“ koji su se održali u subotu, 17.veljače 2024. godine u Topuskom. Najveći broj pčelara dolazi iz Sisačko-moslavačke županije koji proizvode najveće količine meda, stoga im je Petir zahvalila jer brinu o pčelama koji su naši najvažniji oprašivači. Podsjetila je na aktivnosti koje je saborski Odbor poduzimao tijekom ovog mandata kako bi podržao pčelarski sektor i zaštitio pčele – od izmjene zakonodavstva do organiziranja tematskih rasprava. Izrazila je zadovoljstvo što njihove aktivnosti u koordinaciji sa pčelarima daju rezultate te se na svim razinama odlučivanja prepozanje doprinos pčelarskog sektora proizvodnji hrane.

“ Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora stava je da bi bilo pravedno i mudro uvesti potporu po pčelinjoj zajednici, čime bi se vrednovala oprašivačka uloga pčela, jer znamo da bez pčela nema oprašivanja, bez oprašivanja nema proizvodnje hrane, a bez hrane nitko od nas ne može živjeti. Obzirom da 75% poljoprivredne proizvodnje ovisi o oprašivačima, prije svega o pčelama, ovu našu inicijativu podigli smo na europsku razinu i otvorili politički dijalog sa Europskom komisijom“, rekla je Petir. Dodala je, da iako je jako dugo trajalo, ipak se uspjelo promijeniti Direktivu o medu te je uvedena obveza da se ubuduće označava na staklenkama meda porijeklo iz koje države taj med dolazi, a kada je riječ o mješavini meda, mora se navesti iz koje države je koliki postotni udio meda u toj mješavini. „Time štitimo naše pčelare od nelojalne konkurencije te potrošačima dajemo cjlovitu informaciju kako bi mogli donijeti odluku žele li takav med kupiti ili ne“, rekla je Petir koja je pozvala sve da kupuju hrvatski med od poznatih pčelara.

23.dane meda „Zlatna pčela“ i 18. županijsko ocjenjivanje meda, organizirala je Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, uz suorganizaciju Top-Termi Topusko i Turističke zajednice općine Topusko. Supokrovitelji manifestacije bili su Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatski pčelarski savez, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Općina Topusko.

Tijekom svečanosti otvaranja nazočne su osim zastupnice Marijane Petir,  pozdravili načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić, predsjednik Zajednice udruge pčelara SMŽ Damir Bukvić, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, Dubravka Živoder iz Ministarstva poljoprivrede i zamjenik župana Mihael Jurić.