Održana zajednička sjednica triju saborskih odbora o povećanju cijena inputa u sektoru industrije - Marijana Petir

Na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo, Odbora za poljoprivredu i Odbora za financije i državni proračun raspravljalo se u srijedu o povećanju cijene inputa u sektoru industrije, s naglaskom na prehrambene proizvode i metaloprerađivačke sirovine.

Uz članove triju odbora i saborske zastupnike na sjednici su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva financija Stipe Župan, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat sa suradnicima te  predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatskih izvoznika, strukovnih udruga i tvrtki. Kako je sjednica bila zatvorena za javnost nakon sjednice su izjave medijima dali predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

–Ukrajinska kriza prijeti smanjenjem količina nekih poljoprivrednih proizvoda, poput žitarica i uljarica. Iako ih za sada imamo dovoljno, zbog nedostatka skladišnih kapaciteta, događa se da ih izvozimo, pa potom uvozimo po 30 posto višoj cijeni, što nije održivo. Natječaj koji je u tijeku za sufinanciranje izgradnje silosa i skladišnih kapaciteta trebao bi pomoći u rješavanju ovog problema kao i zanavljanje robnih zaliha, rekla je Marijana Petir koja se založila da se na popis roba koje ulaze u robne zalihe dodaju i mineralna gnojiva.

Petir je rekla kako povećanje cijena inputa osjete poljoprivrednici u visokim troškovima proizvodnje i krajnji potrošači u porastu cijena hrane te je podsjetila da je prema Europskoj komisiji godišnji prosječni rast potrošačkih cijena u Hrvatskoj 13,6 posto. Također je istaknula kako je Vlada intervenirala s 200 milijuna kuna kroz potporu za nabavku mineralnih gnojiva, no, kako je naglasila, to će pokriti jedan dio troškova poljoprivrednicima, jer je samo cijena gnojiva na godišnjoj razini porasla za 151 posto te da tome treba pridodati i ovogodišnji 34-postoni rast cijene plavog dizela.

–Odbor za poljoprivredu je u više navrata upozorio na potrebu implementiranju mjera koje će doprinijeti boljem pozicioniranju hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, od kratkih lanaca opskrbe hranom u kuhinjama javnih institucija, 50-postotne zastupljenosti domaćih proizvoda na policama trgovina, plasmana lokalnih proizvoda u turističku ponudu do strožih kontrola i nedvosmislenih sankcija, izjavila je nakon sjednice predsjednica Odbora za poljoprivredu.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek je rekao kako je Hrvatski sabor mjesto na kojemu se trebaju otvarati rasprave o temama s kojima se hrvatski gospodarstvenici suočavaju. –Neravnoteže u gospodarskom sektoru nisu pogodile samo Hrvatsku, radi se o globalnom problemu, zato je potrebno saslušati razmišljanja gospodarstvenika i kroz zajedničku suradnju raditi na stvaranju poticajnog gospodarskog okruženja. Iako su mjere hrvatske Vlade uvelike ublažile inflatorni udar, zasigurno će se razmatrati i nove mogućnosti za ublažavanje posljedica krize s kojom se sektor gospodarstva susreće, izjavio je Tušek.

Zaključno je naglasio kako se jedino solidarnim pristupom svih dionika, sinergijom primarne proizvodnje, prerađivačke industrije te trgovačkih lanaca može smanjiti opterećenja za krajnjeg kupca.