Održane 56.Voloderske jeseni - Marijana Petir

U Voloderu je od 8. do 9. rujna održana tradicionalna manifestacija posvećena vinu i berbenim običajima, 56. po redu Voloderska jesen.

Ovogodišnjoj manifestaciji nazočili su brojni uvaženi gosti i posjetitelji, a upravo su brojna izaslanstva isticala kako je riječ o manifestaciji koja ima veliki gospodarski i kulturni značaj za Popovaču, Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju, ali i Republiku Hrvatsku.

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir naglasila je kako je ovo tradicionalna manifestacija s kojom se čitava Moslavina ponosi. „Moslavina je moj dom i zaista mi je drago podržati ovakve manifestacije. Ponosna sam na Voloderske jeseni i ovu manifestaciju posjećujem od svog djetinstva. Drago mi je da i članovi KUD-a „Moslavec“ te drugih voloderskih udruga čuvaju i promoviraju naše kulturno bogatstvo i sve ostale vrijednosti Moslavine“, rekla je Marijana Petir i dodala kako time pokazuju koliko su nama naš jezik, pjesma, nošnja i tradicija važne za naš identitet. Istaknula je kako je jako puno ljudi zbog Voloderskih jeseni čulo za Voloder i Moslavinu.

„Voloderskih jeseni ne bi bilo bez grožđa i vina, a grožđa i vina ne bi bilo bez naših vinogradara i vinara kojima posebno izražavam podršku, kao i našim voćarima i poljoprivrednicima koji se sve više suočavaju s izazovima klimatskih promjena i elementarnih nepogoda i država će im pomoći kako što je i do sada pomagala. Naš Škrlet je naš brend na kojem možemo dodatno graditi promociju ovog kraja, a svi koji su ga probali složili su se da je to pitko vino koje ide uz svako jelo. Također, Moslavina se s puno toga može podičiti. Ima vrijedne ljude, ovo je poljoprivredni, voćarski i vinogradarski kraj, u kojem se proizvodi hrana s okusom, a što je danas zaista rijetkost. Ovakvu manifestaciju koja promovira rad i trud naših ljudi, zaista treba podržati“, zaključila je zastupnica iz Moslavine, Marijana Petir.

Bogat i raznovrstan trodnevni program okupio je brojne posjetitelje te je domaćin manifestacije, gradonačelnik Popovače Josip Mišković također izrazio zadovoljstvo ovogodišnjeom priredbom: „Vinogradi i vino, posebice škrlet, ono su što se štuje u našim krajevima i zaista smo se potrudili posvetiti ovu manifestaciju upravo tome. Program je bio zaista raznolik, možda i najbolji do sada, organizatori su se potrudili i posvetili mu puno pozornosti te je svako od nas mogao pronaći nešto za sebe. Uz one sportske i zabavne sadržaje pripremljeno je bilo najviše onih u kojima smo prezentirali našu tradiciju, berbene običaje, ali i naše domaće vino i hranu. Zaista zahvaljujem Mjesnom odboru Voloder, svim voloderskim udrugama i drugim udrugama s područja Grada Popovače te našoj Turističkoj zajednici, uložen je velik trud, a kao što smo imali prilike vidjeti, isplatio se“, rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.