Održani 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva - Marijana Petir

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede održani su 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u hotelu Sheraton u Zagrebu na kojima je kao izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića 16. listopada 2021. godine okupljene pozdravila predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Ona je rekla kako je u europskom proračunu osiguran visok iznos sredstava za Hrvatsku  – 24,5 milijardi eura, od toga 5 milijardi eura za poljoprivredu te da to predstavlja prednost ali i veliku odgovornost da se novac rasporedi na projekte koji mogu dati dodanu vrijednost i omogućiti bolji standard našim poljoprivrednicima i stanovnicima sela. „Smatram da nam je potreban zaokret u planiranju i programiranju na način da alate i mjere Zajedničke poljoprivredne politike planiramo zajedno sa poljoprivrednicima i stanovnicima sela. Oni najbolje znaju koja društvena, komunalna i socijalna infrastruktura im treba za život na selu, pod kojim uvjetima mogu proizvoditi hranu i baviti se poljoprivredom ili nekom drugom gospodarskom djelatnošću da to bude isplativo i održivo.  Europski poljoprivredni fond treba više usmjeriti prema poljoprivrednim aktivnostima i finalizaciji proizvoda, a u financiranje ruralnog razvoja potrebno je uključiti i druge fondove EU poput Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda jer je nemoguće očekivati da se samo iz Europskog poljoprivrednog fonda mogu zadovoljiti potrebe ruralnog prostora koji čini 80% Hrvatske“, rekla je Marijana Petir.  Zato taj proces treba ići odozdo prema gore, kako bi se percipirale sve posebitosti i potrebe svakog pojedinog ruralnog područja, a politike EU-a treba preispitivati iz ruralne perspektive kako bi utvrdili njihov učinak na radna mjesta, gospodarski rast i održivi razvoj u ruralnim područjima.

Petir se je referirala i na samu temu konferencije koja je posvećena zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji, istaknuvši kako je filozofija hrvatskog seljaka život u skladu s prirodom, jer da to nije znao, onda ne bi izdržao sve nevere niti bi imao prinose i urode na svojim njivama. Upozorila je da je zadatak donositelja odluka da poljoprivrednicima osiguraju digitalnu komponentu i prijenos znanja jer bez toga nema napretka poljoprivredne proizvodnje i povećanja njene konkurentnosti.

„Usvajali smo bitne strateške dokumente, mjesecima iza nas su Nacionalna razvojna strategija iz koje slijedi usvajanje niza sektorskih strategija. Jedna od najbitnijih je Strategija poljoprivrede koju je Vlada pripremila. Zahvaljujem na svim inputima, konzultacijama i radu svih onih koji su doprinijeli da taj dokument bude sveobuhvatan, primjeren trenutku i s jasnim vizijama budućnosti hrvatske poljoprivrede. Očekujem da ga Hrvatski sabor usvoji do kraja godine“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Perspektiva poljoprivrede u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici obilježenoj klimatskim promjenama, strateške smjernice suočavanja izazova u poljoprivredi te ambiciozni ciljevi zelene održive, samodostatne i konkurentne poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kao i povlačenje EU sredstava, ciljevi su snažne hrvatske poljoprivrede. „Digitalizacija sustava javnih usluga, pametne poljoprivrede i smanjenja otpada hrane zadaci su koje moramo još bolje realizirati“, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Konferencija je okupila više od 200 sudionika iz javnog i realnog sektora koji predstavljaju važne čimbenike u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu Hrvatske.