Otvoren natječaj za stipendiranje mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere - Marijana Petir

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavili su javni poziv za dodjelu stipendija za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij mladim kršćanima iz zemalja u razvoju – Bliskog Istoka, Azije i Afrike a natječaj će biti otvoren do kraja lipnja. Cjeloviti tekst natječaja dostupan je na mrežnim stranicama oba ministarstva na slijedećem linku https://mzo.gov.hr/highlights/calls-417/scholarships-for-young-christians-from-developing-countries/5537
 
Hrvatske stipendije za mlade progonjene kršćane uvedene su na inicijativu zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir kao rezultat njenog amandmana na državni proračun za 2021.godinu kojeg je Vlada Republike Hrvatske prihvatila, a predviđena financijska sredstva od 200.000 eura namijenjena su za stipendiranje mladih ljudi koji su progonjeni zbog svoje vjere na način da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva. Novac je namijenjen za njihove potrebe studiranja i smještaja tijekom studija u Hrvatskoj.
 
Da podsjetimo, prva generacija studenata već studira u Hrvatskoj, a deset studenata i studentica koji su primili hrvatsku stipendiju po ovom programu odabrano je između više od 6500 kandidata.
 
Stoga je novost u ovogodišnjem natječaju u odnosu na prethodni to da će se predselekcijski postupak provesti kroz lokalne crkve i biskupije u zemljama u kojima je najteže biti kršćanin jer one najbolje poznaju potrebe svojih zajednica te mogu najbolje procijeniti koga je vrijedno podržati i kome je pomoć najpotrebnija.
 
Prema izvješćima organizacija Aid to Church in Need i Opeen Doors International, kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu: 300 milijuna kršćana je svake godine u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da jedan od sedam kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista uključuje rizik od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti. Ako želimo da kršćani ostanu u svojim domovima, moramo ih ohrabriti, zaštiti i pomoći im da ostanu na svojim ognjištima, a ne da odlaze. To su na mnogobrojnim sastancima rekli čelnici različitih kršćanskih crkava na Bliskom Istoku, u Africi i Aziji, kao i predstavnici vjerskih te nevladinih organizacija. 
 
Pružanjem direktne pomoći progonjenima zbog vjere, Hrvatska pokazuje dobar primjer koji bi mogao potaknuti i druge države da osiguraju direktnu pomoć za konkretne ljude (ili zajednice) čije vjerske slobode su ugrožene.