Petir čestitala Dan Grada Popovače - Marijana Petir

U Domu kulture Popovača 21. lipnja je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage na kojoj je nazočila zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Saša Jagrčec dok je gradonačelnik Josip Mišković predstavio najvažnije komunalne i infrastrukturne projekte  i rekao kako je Grad nastavio provoditi niz različitih mjera u smislu osiguravanja kvalitetnih uvjeta za život na ovom području, kako mladih, tako i sugrađana starije životne dobi. Povećan je iznos učeničkih i studentskih stipendija, nastavljena je i mjera sufinanciranja kamata za poduzetničke kredite kao i isplata poticaja za nova zapošljavanja u iznosu od 10.000 kuna. Grad je za oko 900 umirovljenika s mirovinom manjom od 2.500 kuna odnosno građana starijih od 65 godina bez prihoda osigurao isplatu božićnica i uskrsnica u iznosu od 300,00 kuna odnosno 40,00 eura, a nastavljena je i isplata subvencija poljoprivrednicima. Dodijeljeni su i poticaji za kupnju ili izgradnju prve nekretnine za stanovanje u iznosu od 30.000 kuna s ciljem pomoći pri rješavanju stambenog pitanja mlađe populacije. Ovu mjeru za prošlu godinu koristilo je 19 građana.

Zastupnica Marijana Petir čestitala je građanima i građankama Popovače Dan Grada, istaknuvši kako je svaki napredak u odnosu na proteklo razdoblje veseli, jer svi ovi projekti i ulaganja, preduvjet su da mladi ljudi ostanu živjeti u svom domu, u Moslavini, na hrvatskom selu. Posebno je pohvalila otvorenost Grada Popovače prema civilnom društvu i spomenula kako Grad sufinanacira rad gotovo 120 udruga, a u Popovači su našli dom i nacionalni savezi iz područja poljoprivrede. Kako je rekla, to ne treba čuditi, jer poljoprivreda ima posebno mjesto u gospodarskom razvoju ovog grada, te se još uvijek svake prve subote u mjesecu ovdje održava poljoprivredni sajam, Županijska izložba stoke održava se u Popovači, a najznačajnija gospodarsko-turistička manifestacija Voloderske jeseni također se održava na teritoriju ovog grada u mjestu Voloder. Maijana Petir posebno je pohvalila rezultate učenika popovačkih osnovnih škola koji osvajaju zapažene rezultate ne samo u nacionalnim, već i u europskim i svjetskim razmjerima. „Naši učenici pokazuju da su vrijedni, marljivi, uporni i da imaju karakter. Njihovi rezultati motivacija su svima ali i priznanje njihovim roditeljima i mentorima koji su im stalna podrška“, rekla je Petir.

Nagrada za životno djelo ove je godine dodijeljena brigadnom generalu u mirovini Rudiju Stipčiću, za nemjerljiv doprinos organizaciji obrane i stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata. Godišnja nagrada Grada Popovače za 2023. godinu dodijeljena je Dragutinu Keseru za iznimna postignuća u području pčelarske proizvodnje i snažan doprinos razvoju pčelarstva i cjelokupne poljoprivredne djelatnosti na području Grada Popovače i šire. Godišnja je nagrada na svečanoj sjednici Gradskog vijeća također uručena i Sportskom nogometnom klubu Moslavac za iznimne postignute rezultate i 90. obljetnicu aktivnog djelovanja na području sporta te promociji njegovih pozitivnih vrijednosti na području Grada Popovače. Priznanje Grada Popovače za 2023. godinu uručeno je Popovačkoj udruzi likovnih stvaralaca ‘Moslavački štrk’, i to za iznimna postignuća i doprinos očuvanju kulturne baštine te razvoju i promicanju vrijednosti likovnog stvaralaštva na području Grada Popovače i šire. Priznanje je ove godine također dodijeljeno i Kulturno- umjetničkom društvu Stružec, a za 25 godina uspješnog rada i iznimna postignuća u očuvanju i promociji kulturne baštine Grada Popovače diljem zemlje i inozemstva.