Petir i Biton s poljoprivrednicima u pustinji Negev - Marijana Petir

Marijana Petir koja je u Hrvatskom saboru predsjednica Odbora za poljoprivredu i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael, tijekom svog boravka u Izraelu od 3. do 5. ožujka 2024. godine, sastala se je s voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael – Hrvatska u Knessetu, zastupnikom Michaelom Bitonom, s kojim je posjetila kibuc U’reem koji se bavi poljoprivredom gdje se je upoznala sa sustavima navodnjavanja koji poljoprivrednicima omogućavaju višestruke prinose i urod.

Iako je samo 1% stanovništva Izraela zaposleno u poljoprivredi, samo 20% površina je obradivo, dok je 46% površina pod navodnjavanjem, godišnji izvoz poljoprivrednih proizvoda viši je od 2 bilijuna dolara, a izvoz  agrotehnoloških rješenja vrijedan je više od 9 bilijuna dolara. Problem nedostatka vode, Izrael je rješavao kroz mjere za sprečavanje gubitka vode u urbanim sustavima, učinkovitošću korištenja vode u poljoprivredi, recikliranjem i desalinizacijom vode, ali i informiranjem i edukacijom o značaju voda.

U gradu Yeruhamu, zastupnici Petir i Biton su obišli vinograde i maslinike obitelji Pinto podignute u pustinji Negev koji uspijevaju zahvaljujući navodnjavanju, a specifična klima i tlo osim što daju autentičan okus vinu i maslinovom ulju, bitno poskupljuju njihovu proizvodnju. Zastupnici su održali sastanak i s predstavnicima MindCET-a, NGO-a koji je postao globalni pionir u stvaranju poduzetničke kulture u obrazovanju i koji pomaže EdTech startupima da ubrzaju svoj rast.