Petir i fra Vuleta o slobodnoj nedjelji - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, sastala se je u četvrtak, 2. ožujka u Hrvatskom saboru s fra Božom Vuletom, osnivačem Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju koji okuplja vjerske zajednice, akademske ustanove, sindikate i udruge, prilikom čega su razgovarali o Izmjenama i dopunama Zakon o trgovini koji se nalazi u saborskoj proceduri u drugom čitanju. Petir i Vuleta  bili su među onima koji su prije 20 godina pokrenuli inicijativu za izmjenom Zakona o trgovini kako bi se zaposlenima u tom sektoru, kojeg većinu čine žene, osigurala slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme. Premda je zakon dva puta usvojen u Hrvatskom saboru, zbog prigovora trgovačkih lanaca, Ustavni sud ga je oba puta stavio izvan snage.

Rješenja koja se sada predlažu, rezultat su dugotrajnog i sustavnog dijaloga sa socijalnim partnerima, a iz njih proizlazi da će poslodavci moći birati 16 nedjelja kada će raditi, dok će 70% nedjelja u trgovinama biti neradno. U odnosu na dosadašnje stanje, kada su sve nedjelje radne, ovaj prijedlog se može smatrati pozitivnim korakom prema pronalaženju trajnog rješenja pitanja osiguranja slobodne nedjelje za zaposlene, koje je između ostalog i civilizacijsko.

Kako bi se nastavio dijalog svih zainteresiranih za ovu temu, zastupnica Marijana Petir najavila je kako će u utorak, 7. ožujka u njenoj organizaciji u Hrvatskom saboru biti održan okrugli stol pod nazivom “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme”, a prilikom čega će se razgovarati o Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.