Petir izborila slobodnu nedjelju za zaposlene u trgovini - Marijana Petir

Nedjelja koja je pred nama za mnoge će radnike i radnice u trgovini biti neradna. Rezultat je to Izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje je izborila zastupnica Marijana Petir, a kojima je osigurana slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme za zaposlene u sektoru trgovine.

Rješenja propisana Zakonom o trgovini rezultat su dugotrajnog i sustavnog dijaloga sa socijalnim partnerima, iz kojih proizlazi da će poslodavci moći birati 16 nedjelja kada će raditi, dok će 70% nedjelja biti neradno.

“U odnosu na stanje koje smo imali, kada su sve nedjelje bile radne, ovaj je prijedlog pozitivan korak prema pronalaženju trajnog rješenja pitanja osiguranja slobodne nedjelje za zaposlene, koje je između ostalog i civilizacijsko”, rekla je zastupnica Petir.

Međunarodnim ugovorima koje smo ratificirali, propisano je da se tjedni odmor podudara s danom u tjednu koji je kao dan odmora prihvaćen prema tradiciji ili običajima zemlje. To je u našoj zapadnoj civilizaciji nedjelja.

U sektoru trgovine većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za minimalne plaće. U rijetkim slučajevima kada u zamjenu za rad nedjeljom, dobiju neki drugi slobodni dan u tjednu, to ne može biti adekvatna zamjena jer drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan. Zajednički dan odmora tijekom tjedna preduvjet je za zdravu ravnotežu između posla i privatnog života te oporavak od svakodnevnog stresa.

“Nedjelja je dan za obitelj – upravo to su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje navodili hrvatski građani koji su sudjelovali u istraživanjima provođenim proteklih nekoliko godina, a koja su pokazala da se 80% hrvatskih građana slaže s uvođenjem neradne nedjelje”, rekla je zastupnica Marijana Petir.

Podaci Porezne uprave pokazuju da je promet u trgovinama na malo najveći petkom i subotom, u trgovačkim centrima subotom – niti u jednom niti u drugom slučaju to nije nedjeljom. U vrijeme snažnijih epidemioloških mjera, kada su trgovine nedjeljom prema preporuci Stožera civline zaštite bile zatvorene, pokazalo se je da taj promet od nedjelje nije nestao već se je raspodjelio na druge dane – uglavnom na subotu i ponedjeljak. Iz svega toga je jasno da radno vrijeme trgovina nije čimbenik koji bi mogao utjecati na osobnu potrošnju građana.

Nespecijalizirane maloprodajne trgovine ne mogu se boriti s rastućom konkurencijom velikih trgovačkih lanaca te su mali trgovci prisiljeni zatvarati svoje trgovine. Zastupnica Petir naglašava kako je očigledno da rad trgovina nedjeljom u Hrvatskoj prvenstveno pogoduje velikim trgovačkim lancima, često u stranom vlasništvu koji, u svojim matičnim državama ne rade nedjeljom. Tako su primjerice u Austriji, Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Sloveniji, Grčkoj, Islandu, Mađarskoj i Španjolskoj trgovine nedjeljom uglavnom zatvorene, uz određena izuzeća. U Njemačkoj je pravo na neradnu nedjelju zajamčeno i Ustavom!

Ustav Republike Hrvatske radnicima garantira pravo na tjedni odmor, a Hrvatsku definira kao socijalnu državu. Država smatra da je potrebno urediti radno vrijeme trgovina na način da se štite naše ustavne vrednote.

“Zato je ova izmjena Zakona o trgovini ustvari ne samo inicijativa za osiguranje slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena već i svojevrsna platforma za regulaciju društvenih odnosa u širini socijalnih potreba kojom želimo potaknuti ulaganja u kulturu rada koja poštuje činjenicu da postoji ritam rada i ritam odmora”, rekla je zastupnica Petir.

Radnici koji rade nedjeljom osjećaju se premoreno i iscrpljeno i povećava se mogućnost njihvog oboljenja. Puna socijalna cijena rada nedjeljom vraća se i poslodavcu jer premoreni radnik ne može raditi dobro i precizno. “Slobodna nedjelja treba biti slobodna i radnicima i poslodavcima. I to smo Zakonom o trgovini i osigurali”, zaključila je Marijana Petir.