Petir kritizirala EU zbog dvostrukih kriterija prema Makedoniji - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir susrela se je danas sa zastupnikom makedonskog Sobranja te predsjednikom Nacionalnog Vijeća za europske integracije, Aleksandrom Nikoloskim u čijoj je pratnji bio veleposlanik Makedonije u Republici Hrvatskoj, Milaim Fetai.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima vezanim uz otvaranje pregovora za pristupanje Makedonije Europskoj Uniji i dobrim odnosima između dviju država.

Zastupnik Aleksandar Nikoloski, koji je i predsjednik Nacionalnog Vijeća za europske integracije, zahvalio je na potpori koju Republika Hrvatska pruža Makedoniji u integracijskom postupku. Naglasio je kako bi se, uzimajući u obzir sve provedene aktivnosti u Makedoniji, poziv za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj Uniji trebao što prije formalizirati.

„Makedonija je niti kriva niti dužna postala talac dvostrukih kriterija EU koji se prema toj državi primjenjuju već 17 godina uništavajući tako europsku perspektivu i budućnost Makedonije. Svjesna sam problema koje Makedonija ima i na kojima treba raditi iznutra, posebice na suzbijanju korupcije i uvođenju reda u pravosuđe, no vjerujem da bi ti problemi bili puno manji da je EU bila pravedna prema Makedoniji i otvorila pregovore o pristupanju te države kada je za to bilo vrijeme. Stječe se dojam da se Makedonija nalazi u začaranom krugu i unatoč nerazumnom zahtjevu o promjeni imena koji je ispunila na zahtjev jedne države članice, sada joj druga država članica postavlja nove uvjete, a sve to negativno utječe na raspoloženje građana Makedonije prema EU kao i na njihovu kvalitetu života“, rekla je Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru i pozvala EU da otvori pristupne pregovore s Makedonijom.