Petir na aktualnom prijepodnevu o cijenama hrane - Marijana Petir

Na aktualnom prijepodnevu kojim je započelo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora, zastupnica Marijana Petir pitala je ministricu Mariju Vučković o tome što Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi se stabilizirale cijene hrane, povećao otkup domaćih proizvoda, smanjio uvoz ali isto tako i pomoglo hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima da što lakše izađu na kraj sa svim izazovima koji su pred njima.

Petir je rekla kako je zbog rekordne turističke sezone porasla potražnja za domaćom hranom, a klimatske promjene uzimaju svoj danak. „S jedne strane mrazevi i tuče, a s druge strane suše i  ekstremne vrućine smanjile su urod i prinose u Hrvatskoj.  Ako tome dodamo i situaciju na globalnoj sceni koja itekako utječe na samo tržište, a tu prije svega mislim na poskupljenje cijene energenata ali isto tako i na poskupljenje žitarica čija cijena je rasla za 27% i stočne hrane za 31%, naravno da to sve skupa utječe i na porast cijena hrane. Prema nekim podacima kojima ja raspolažem, taj porast je čak  3,4% veći u odnosu na promatrano razdoblje prošle godine. Obzirom da hrana čini značajan i visok dio potrošačke košarice, kod građana se javlja zabrinutost zbog mogućih poskupljenja cijena hrane“, rekla je Marijana Petir.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odgovorila je zastupnici Petir da inflacija koja se događa diljem svijeta ima sada svoj prvi uzlet ovakve naravi u ovakvoj visini u posljednjih desetak godina i ona nije kako kažu svi makroekonomisti bila s obzirom na događanja u svijetu neočekivana. „Međutim cijene hrane doista utječu na život prosječnog Hrvata značajnije možda nego neka druga kretanja s obzirom na kao što ste i sami rekli na udio u potrošačkoj košarici koji je negdje 26,-27% i valja reći on je niži nego što je bio prije četiri – pet godina što svjedoči i o pozitivnom utjecaju mjera ove Vlade na život i standard hrvatskih građana kojima je plaća u proteklih nekoliko godina narasla za nešto više od 1120 kuna što predstavlja gotovo 20% i to su najbolji odgovori hrvatske Vlade“, rekla je ministrica. Ona je istaknula kako su u proteklih više od godine dana značajno pomogli hrvatskim poljoprivrednicima, najprije onim najizdašnijim mjerama koje su trebale osigurati zaposlenost i likvidnost na razini Vlade, a onda i posebnim mjerama u okviru Ministarstva poljoprivrede koje je interveniralo 20-tak puta. Dijelom su takve intervencije bile iz državnog proračuna, dijelom nakon uspješnih pregovora s Europskom komisijom iz EU proračuna. Od toga se pola reakcija odnosilo na hrvatski sektor stočarstva.

„U ovom trenutku mi smo osigurali, odnosno ispregovarali nakon pet krugova s Komisijom promjene u Mjeri 14 Dobrobit životinja koje bi trebale rezultirati značajno pravednijom naknadom našim stočarima za nadstandarde. Isto tako uspjeli smo uvesti novu mjeru koja se odnosi na apliciranje stajskog gnojiva  koja neće služiti isključivo stočarima ali će služiti najviše stočarima“, rekla je ministrica.

Ona je dodala da je u e-savjetovanju novi paket mjera za stočarstvo te da se prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku nastavio rast izvoza hrvatskih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda po stopi koja je brža nego što je rast uvoza.

Petir je pozdravila mjere koje su poduzete i koje se planiraju poduzeti kako bi se pomoglo sektoru poljoprivrede ali i stabiliziranju cijena radi zaštite interesa naših građana i potrošača te je rekla kako su velika očekivanja od sastanka koji su stočari održali sa premijerom i s ministricom.

„Ovdje bih željela adresirati i neke prijedloge za budućnost jer je važno strateški razmišljati. I sami ste rekli da inflacija nije bila neočekivana zato bih pozvala na tješnju suradnju i s drugim resorima, posebice Ministarstva poljoprivrede i Robnih rezervi, koje bi trebale planirati otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, a tu mislim prije svega  žitarice, da nam se ne dogodi da mi prodamo i izvezemo naše žitarice negdje vani, a onda ih  moramo uvoziti po 30% većim cijenama“, rekla je Petir.

Ona je istaknula da velika boljka koja muči poljoprivrednike su ogromne štete koju divljač čini na usjevima i nasadima. „Odbor za poljoprivredu je adresirao taj problem prema Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskom lovačkom savezu, a prema onom što nam poljoprivrednici signaliziraju, to doista jest goruće pitanje koje je njima veliko kao kuća i tu vas molim za suradnju da zajednički taj problem svedemo na minimum“, zaključila je Petir.