Petir na ispraćaju Pape emeritusa Benedikta XVI. u Vatikanu - Marijana Petir

Predsjednica odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, u svojstvu je izaslanice predjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, zajedno s predstavnicima Vlade, ministima Gordanom Grlićem Radmanom i Ninom Obuljen Koržinek, nazočila posljednjem ispraćaju Pape emeritusa Benedikta XVI. u Vatikanu, 5. siječnja 2023. godine. Hodočasnici, političari i crkveni velikodostojnici iz cijelog svijeta, došli su se oprostiti od Pape emeritusa Benedikta XVI. Nakon što se je hrvatsko izaslanstvo poklonilo i pomolilo Papi emeritusu Benediktu XVI. u Bazilici Svetog Petra, prisustvovali su i na ispraćaju i svetoj misi koju je za Papu emeritusa Benedikta XVI., predvodio Papa Franjo.

Marijana Petir rekla je da je Papa Benedikt XVI. bio ponizan i skroman za svog života, stavljajući svoje pouzdanje u Boga, te da je takav otišao i s ovog svijeta. U jednom trenutku, unatoč okupljenom mnoštvu, na Trgu Svetog Petra zavladala je tišina koju je Petir usporedila sa tišinom koja se je mogla osjetiti kada je Papa Benedikt XVI. prilikom svog pastoralnog pohoda Hrvatskoj 2011. godine molio s mladima na Trgu Bana Josipa Jelačića. Kako je rekla, to je tišina u kojoj se je osjetila Božja prisutnost. Ona je istaknula kako će joj Papa Benedikt XVI. ostati u sjećanju kao Papa koji je bio blizak Bogu te čiji se teološki i znanstveni rad može svrstati uz bok naučitelja Crkve,

Podsjetila je kako je prilikom svog pastoralnog pohoda Hrvatskoj u lipnju 2011. godine, papa Benedikt XVI. dao snažnu podršku ulasku Hrvatske u EU, susreo se s političarima i predstavnicima javnog života u HNK označivši savjest kao temelj slobodnog i pravednog društva, predvodio je sv.misu na Hipodromu na kojoj je izrazio svoju podršku katoličkim obiteljima, te je predvodio molitvu u zagrebačkoj katedrali, gdje se pomolio na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a Katoličku crkvu u Hrvatskoj pozvao je da bude moralna savjest društva, uvijek vjerna Kristu.