Petir na konferenciji koja se održava povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust - Marijana Petir

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael, zastupnica Marijana Petir sudjelovala je 27.siječnja 2022. godine na online konferenciji koja se održava u Bruxellesu povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust na kojoj se govorilo o usvajanju i provedbi IHRA-ine ( Međunarodni savez za sjećanje na žrtve holokausta) radne definicije antisemitizma. Ovu online  konferenciju organizirao je Israel Allies Foundation (IAF) u suradnji s European Christian Political Movement  (ECPM) i Pokretom za borbu protiv antisemitizma.

 

Petir je podsjetila da je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora donio u  siječnju 2020. zaključak kojim se državne institucije i organizacije civilnog društva potiču na promicanje radne definicije antisemitizma koju je donio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA).

Svrha dokumenta je osigurati smjernice koje mogu pomoći u prepoznavanju incidenata, prikupljanju informacija o njima te promicanju primjene i provedbe zakona koji se odnose na antisemitizam.

 

„Od 2005. godine je više od 750 učitelja i nastavnika bilo uključeno u programe za edukaciju o holokaustu i sprečavanje antisemitizma, kao i druge oblike diskriminacije. Poučavanje o holokaustu u Republici Hrvatskoj ugrađeno je u nastavu povijesti i obvezno je u osnovnom i srednjem obrazovanju“, rekla je Petir.

 

Osim toga, kako je istaknula, na temelju kroskurikularnog pristupa, poučavanje o povijesti Židova i holokaustu uključeno je i u nastavne programe drugih predmeta u osnovnim i srednjim školama. Kurikularnom reformom predviđeno je dodatno povećanje broja sati namijenjenih poučavanju o holokaustu.

 

“Hrvatska je prva članica IHRA-e koja je prevela IHRA-ine Preporuke o podučavanju i učenju o holokaustu. Iako Hrvatska još nije usvojila radnu definiciju antisemitizma, vjerujem da će rasprava o tome biti jedan od prioriteta tijekom hrvatskog predsjedanja IHRA-om 2023. godine”, rekla je Marijana Petir.

 

Razvijanju svijesti o međusobnom razumijevanju i poštovanju, te promicanju istine o holokaustu posvećena je i Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskom saboru koja priprema niz aktivnosti ove godine kada obilježavamo uspostavu 25. obljetnice diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela.