Petir na obilježavanju 126. godišnjice rođenja bl.Alojzija Stepinca - Marijana Petir

Zastupnica Marijana Petir, sudjelovala je u srijedu, 8. svibnja 2024. godine, na obilježavanju 126. godišnjice rođenja zaštitnika Općine bl. Alojzija Stepinca i 31. rođendana Općine Krašić.

Zastupnica Marijana Petir i vlč. Ivan Vučak obišli su rodnu kuću bl. Alojzija Stepinca u Brezariću od kuda su procesijom sa okupljenim vjernicima i učenicima Osnovne škole koja također slavi svoj dan, krenuli prema Crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, gdje je sv. misu predvodio rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu monsinjor Antun Sente ml. Marijana Petir je nakon sv.mise položila vijenac i zapalila svijeću ispred spomenika bl. Alojziju Stepincu te je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Krašiću, na kojoj se prigodno obratila prisutnima i čestitala svima Dan Općine Krašić.

Rekla je kako ih je sve u Krašiću okupio bl.Alojzije Stepinac koji je s pravom bio nazivan najvećim hrvatskim Samaritancem onoga vremena. „Djelovanjem iz čiste i nesebične ljubavi, ovaj hrabri blaženik bio je graditelj zajedništva kojemu i mi težimo i koje nam je toliko potrebno“, rekla je Petir. Dodala je kako je zajedništvo posebice potrebno kako bi se zaustavili negativni demografski trendovi i učinio dodatni iskorak u revitalizaciji hrvatskog sela.  „Vlada Republike Hrvatske kontinuirano ulaže u razvoj društvene, socijalne i komunalne infrastrukture u ruralnim sredinama, kako bi osigurala uvijete za ostanak ljudi na selu“, rekla je Petir  i dodala kako treebamo zadržati mlade ljude na selu, jer dok oni žive tamo, proizvode hranu za nas i čuvaju hrvatski prostor.

Zato je zastupnica Petir predložila, a hrvatska Vlada usvojila da se uvede državna potpora za pomoć mladim obiteljima za kupnju kuća na selu na način da država udruži svoja sredstva s općinama i gradovima do 5000 stanovnika koja su najviše izložena depopulaciji.  „Navedenom mjerom u funkciju stanovanja stavit će se prazne kuće u ruralnim područjima, osigurat će se dom za mlade obitelji koje se bave poljoprivredom i zaustaviti njihovo iseljavanje sa hrvatskog sela“, rekla je Petir i pozvala općine i gradove na suradnju, a mlade obitelji da kod donošenja odluke između ostanka na selu i odlaska u grad, odaberu selo.

Marijana Petir rekla je da Krašić zaslužuje zbog velikih sinova tog kraja po kojima i nosi naziv Dolina kardinala, pomoć u izgradnji turističke infrastrukture za razvoj vjerskog turizma te je izrazila nadu da će se sve potrebne pripreme odraditi na lokalnoj razini kako bi i država mogla pomoći, imajući u vidu da sve veći broj vjernika dolazi na to područje i da im treba osigurati adekvatne uvjete, a da će takva aktivnost biti od koristi i za lokalno stanovništvo.