Petir na obilježavanju 20. obljetnice Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu - Marijana Petir

Zastupnica  u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, 9. rujna 2022. godine nazočila je na obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu (MHD).

Petir je tom prigodom zahvalila svim članovima ovog društva što kroz aktivnosti koje provode čuvaju jezik, kulturu i identitet hrvatskog naroda, kao i svima koji moralno i financijski podupiru njihov vrijedan rad.

Marijana Petir koja je u Europskom parlamentu osnovala neformalnu grupu “Prijatelji Makedonije” i koja je za svoju nesebičnu podršku Makedoniji dobila nekoliko visokih priznanja, rekla je da se je protivila i da se protivi nepravednim pritiscima na Makedoniju sa različitih strana, a koji imaju negativan utjecaj ne samo na politički život, već i na gospodarsku situaciju u državi, ali i društvo u cjelini.

„Vladavina prava i demokracija našli su se na kušnji, što je dovelo do direktnog pritiska na očuvanje nacionalnog identiteta prisilnim mijenjanjem imena države. No, tu se nije stalo već se sada želi prekrajati i jezik i povijest. Ne bih voljela da svjedočimo da reforme važne za građane stoje u čekaonici toliko dugo koliko Makedonija stoji u čekaonici za članstov u EU. Reforme moraju biti prioritet zbog dobrobiti svih građanki i građana Makedonije. Jer najveća žrtva u cijeloj priči su upravo oni“, rekla je Petir.

Podsjetila je da je na inicijativu Hrvatske tijekom njezinog predsjedanja Vijećem EU donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora Makedonije i EU, te da je makedonska nacionalna manjina prepoznata u hrvatskom Ustavu iz čega proizlaze sva druga prava. Rekla je da očekuje da Hrvati u Makedoniji imaju ista prava koja Makedonci imaju u Hrvatskoj, te da budu prepoznati u makedosnkom Ustavu.

Nediljko Romac, predsjednik MHD-a izrazio je zahvalnost zastupnici Marijani Petir na njenoj ustrajnoj i prijateljskoj podršci Makedoniji kao i veleposlastvu Republike Hrvatske u Skopju, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvu kulture Makedonije uz čiju je potporu ova manifestacija i realizirana.

MHD je nedavno objavio prvi online Arhiv Hrvata u Makedoniji gdje je sistematizirano preko 80 imena Hrvata, a proces zaštite i digitalizacije kulturne baštine nastavit će se i u budućnosti.

Visoku obljetnicu MHD Tetovo pratio je i svečani koncert “Ispod sunca zlatnoga” na kojem su nastupili: ženska klapa “Figurin” i KUD “Stjepan Radić” Pridvorje kao gosti iz Hrvatske, te trio “Nameless” kao domaćin – iz Tetova.

Marijana Petir se je tijekom svog posjeta Makedoniji susrela u Skopju s Hristijanom Mickoskim, predsjednikom VMRO-DPMNE s kojim je razgovarala o političkoj, gospodarskoj i društvenoj situaciji u Makedoniji.

U Sobranju se je Marijana Petir sastala s Antonijom Milošoskim, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Sobranja i bivšim ministrom vanjskih poslova s kojim je razgovarala o krizi u Ukrajini i njenom utjecaju na sigurnost opskrbe energijom i hranom, bilateralnim pitanjima čije se rješavanje uvjetuje kako bi se Makedoniji otvorili pregovori što su oboje ocijenili neprihvatljivim te reformama koje je potrebno provesti kako bi se unaprijedila kvaliteta života svih građana Makedonije. Ljupču Dimovskog, predsjednika Odbora za poljoprivredu Sobranja i bivšeg ministra poljoprivrede, Petir je tijekom njihovog susreta u Sobranju pozvala da se pridruži hrvatskoj inicijativi za uspostavu Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a, a razgovarali su i o izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici i potrošači zbog nepoštenih trgovačkih praksi.

U pratnji hrvatske veleposlanice u Makedoniji, Nives Tiganj, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir obišla je vinograde vinarije “Tikveš” u Lepovu i nazočila početku berbe grožđa koju je otvorio premijer Dimitar Kovačevski, te je u Skopju, u katoličkoj katedrali Prevetog srca Isusova prisustovala svetoj misi i susrela se s hrvatskim svećenicima koji su tamo na službi.