Petir na otvorenju berbe jabuka u Moslavini i obnovljene ceste M.Klada-V.Ludina - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatkog sabora Marijana Petir prisustvovala je u petak, 1.rujna 2023. godine u voćnjaku OPG-a Hanžek u Katoličkom Selišću, manifestaciji obilježavanja početka berbe jabuka u Moslavini „Oj, jabuko crveniko“ koju je organizirala Udruga voćara i vinogradara Moslavie iz Velike Ludine.

Petir je tom prilikom istaknula kako je Općina Velika Ludina, obzirom na broj stanovnika, najjača općina po proizvodnji jabuka u Hrvatskoj te je zahvalila na trudu i radu moslavačkim voćarima koji unatoč velikim klimatskim izazovima i elementarnim nepogodama, nastavljaju svoju proizvodnju. Rekla je kako je Hrvatska po proizvodnji jabuka samodostatna, dok je s ukupnom proizvodnjom voća prema posljednjem Zelenom izvješću Ministarstva poljoprivrede ispod 50% samodostatnosti.

„Zbog toga podržavamo voćare kroz razne programe i aktivno sudjelujemo u pronalaženju rješenja za sve njihove probleme“, istaknula je saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, a koja konstantno potiče voćare ovog kraja, ne samo da zadrže ovu proizvodnju već i da je osnaže. Podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva za izgradnju distributivnih centara za voće i povrće te je pozvala voćare na udruživanje kako bi mogli iskoristiti ta sredstva i  što bolje se pozicionirati na tržištu prema otkupljivačima i trgovcima. Rekla je kako Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora ima stalnu komunikaciju sa sektorom te je organizirao veliku tematsku sjednicu kako bi se tražilo rješenja za nepoštena postupanja osiguravajućih društava prema voćarima i poljoprivrednicima, a Odbor je više puta tražio i postupanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i nadležnih inspekcija radi suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi.

Dodala je kako je velikoludinskim voćarima prioritet rješavanje navodnjavanja te je u tom smislu razgovarala s Hrvatskim vodama da se pronađu adekvatna rješenja i taj projekt realizira. Predsjednik Udruge Darko Kovačić zahvalio joj je na konstantnoj pomoći i podršci njihovoj Udruzi, te je istaknuo kako je upravo projekt navodnjavanja najvažniji projekt za njihove voćare te je izrazio nadu da će uz podršku svih relevantnih institucija, on biti i realziran.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice rekao je kako se očekuje ove godine oko 60 tisuća tona jabuke, od čega je oko 30% izvan komercijalne kvalitete, a što je na granici samodostatnosti. „Svjedoci smo da je u proizvodnju jabuka teška situacija. Glavnih razloga za to ima puno, nažalost, oni se ne odnose na pogreške u proizvodnji, već se odnose na klimatske promjene i ulaganja koja su nužna kako bi se posljedice ublažile, nedostatak radne snage i problem zakonske regulative, problem logistike i skladištenja.“,  istaknuo je Markota i dodao  kako je kvaliteta ovogodišnje jabuke prosječna te da tržišna cijena za otkupljivače ne smije biti niža 0,60 eura.

Okupljene su pozdravili inačelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Manifestaciji „Oj, jabuko crveniko“, prethodilo je otvaranje županijske ceste Mustafina Klada-Velika Ludina koja je obnovljena nakon 25 godina na inicijativu predsjednice Odbora za poljoprivredu i saborske zastupnice Marijane Petir, a u njenoj obnovi po prvi put je sudjelovala i država. Obnova ceste dužine od 9.037 metara, iznosila je1.374.042,46 EUR, a  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za obnovu ove dionice izdvojilo je 60% tog izznosa dok su Općina i Županijska uprava za ceste izdvojili svaka po 20%. Petir je istaknula da je za očuvanje ruralnih područja važano zadržati ljude da ostanu živjeti na selu, a preduvjet za njihov ostanak je stvaranje adekvatnih uvjeta za život od kojih je jedan i osiguranje potrebne infrastrukture.