Petir na otvorenju CroAgro - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir sudjelovala je danas u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, pokrovitelja CroAgro – međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmova hrane i zdravog življenja na svečanom otvaranju CroAgro na Zagrebačkom velesajmu.

Na CroAgro, gotovo 300 izlagača iz 21 zemlje izlaže svoje proizvode, te će 200 sati sajamskog programa biti prilika za razgovor s nadležnim institucijama što je poljoprivrednicima itekako potrebno kako bi se pripremili za sve izazove koji ih očekuju i nastavili proizvoditi hranu.

Petir je govoreći na otvorenju sajma podsjetila kako je Europska komisija prepoznala da Republika Hrvatska zbog bogatih izvora biomase ima jedan od najvećih potencijala za razvoj biogospodarstva u EU-u, što je prilika za zeleni razvoj ruralnih područja te nudi nove gospodarske mogućnosti za poljoprivrednike. Prepoznat je i hrvatski potencijal za proizvodnju ekološke hrane, ali i trend smanjenja upotrebe pesticida i antimikrobnih sredstava, a Hrvatska je i zemlja slobodna od GMO-a te je Hrvatski sabor deklaracijom o proglašenju Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a pozvao države na tom području da zauzmu isti pristup kao i Hrvatska.

Petir je rekla kako se poljoprivreda suočava s visokim zahtjevima europskih zelenih politika, sve učestalijim klimatskim promjenama, izazovima vezanim uz poremećaje u opskrbnom lancu, agresijom na Ukrajinu, rastom cijena energenata i drugih inputa, što zahtjeva drugačiji pristup od dosadašnjeg.

„Ovi izazovi zahtijevaju prilagodbu i primjenu novih tehnika i tehnologija u poljoprivredi, o kojima poljoprivrednike i lokalne zajednice treba informirati i educirati. Posebno se to odnosi na digitalizaciju poljoprivrede i dostupnost širokopojasnog Interneta u ruralnim područjima, što predstavlja i preduvjet ostanka ljudi na hrvatskom selu, a poticaj je pokretanju poslovnih aktivnosti u slabije razvijenim područjima“, rekla je Petir.

Upozorila je da u obzir treba uzeti i sve učinke koje poljoprivreda ima na održivost i očuvanje ruralnih područja, od njenog utjecaja na generacijsku obnovu sela do očuvanja identiteta ruralnih područja i nacionalnog identiteta te nacionalne sigurnosti, te je upitala tko će čuvati hrvatski prostor ako hrvatska sela ostanu prazna.

„Naš je ključni cilj proizvodnja zdravstveno ispravne, cjenovno pristupačne i kvalitetne hrane, ali i pozicioniranje poljoprivrede za budućnost, kako bismo osigurali veće razine samodostatnosti u proizvodnji hrane i poljoprivrednih proizvoda, što nam u ovim izazovnim vremenima treba biti prioritet“ – zaključila  je Petir, te je sudionicima Sajma zaželjela uspješnu razmjenu iskustava, znanja i ideja, koji bi trebali doprinijeti i podizanju konkurentnosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede.

Marijana Petir je sa drugim visokim uzvanicima obišla izlagače na sajmu s kojima je razgovarala o aktualnostima u hrvatskoj poljoprivredi.