Petir na otvorenju robotičkog kampa STEMoslavina - Marijana Petir

Zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskome saboru, Marijana Petir sudjelovala je u ponedjeljak, 24. lipnja na otvaranju Robotičkog kampa STEMoslavina 2024. u Učeničkom domu u Kutini. Organizator Robotičkog kampa je Hrvatski robotički savez u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Kutina i Zajednicom tehničke kulture Sisačko- moslavačke županije, a kamp je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i mladih, Radovan Fuchs.

Čestitajući mentoru i voditelju robotičkog kampa, Vladi Lendvaju na odličnim rezultatima koje mladi informatičari i robotičari postižu pod njegovim vodstvom, zastupnica Petir rekla je kako je to potvrda da imamo ljudski kapital iskoristiv u računalnim znanostima te da od nas više medalja na milijun stanovnika sa međunarodne informatičke olimpijade imaju samo baltičke zemlje i Luxemburg. Petir je rekla kako učenici kroz igru uče i stječu znanja koja bi im u okviru redovne nastave bilo zahtjevno savladati te da takav model učenja Hrvatska može prezentirati i na EU razini. Zahvalila je Ministarstvu znanosti na podršci i prepoznavanju ovakvih inicijativa, a  učenicima koji sudjeluju na kampu čestitala je što su svoje praznike odlučili iskoristiti za stjecanje novih znanja, te je dodala kako vjeruje da će na kampu usvojiti radnu etiku i timski rad, što je preduvjet uspjeha u svakom poslu.

Ministar Radovan Fuchs otvarajući kamp rekao je kako je Hrvatska u zadnjih nekoliko godina napravila ogromne pomake u ulaganjima u obrazovanje, a proračun ministarstva od 2019. Udvostručen je s 1,8 milijardi na 3,8 milijardi €. “Imamo ulaganja u škole,njihovu izgradnju, cjelodnevnu školu, nadogradnju pojedinih škola.“, rekao je minister i dodao kako se ulažu napori da u cijeloj Hrvatskoj do 2028. sve škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane, a naravno uz to ide i oprema. Tako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednake uvjete obrazovanja.

Voditelj kampa, Vlado Lendvaj rekao je kako u kampu objedinjuju aktivnosti u cijelom STEM području, te ih provode koristeći edukativne, a ne kompetittivne aktivnosti i to je razlog zbog kojeg postižu dobre rezultate,

STEMoslavina  se održava svake godine na području Moslavine. Vrhunski voditelji i zanimljivi sadržaji dodatna su preporuka za sudjelovanje.objedinjavanje robotičkih znanja i vještina na svim poljima kroz razne edukacijske sadržaje iz robotike i automatike. Ovaj robotički kamp je koncipiran tako da djeca  sudjeluju u kombiniranim aktivnostima koje čine predavanja i praktični rad uz mentorstvo voditelja te objedine naučeno kroz razne mini-projekte koji su tema kampa.