Petir na panelu “Mladi poljoprivrednici i njihova perspektiva u Hrvatskoj” - Marijana Petir

U organizaciji Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te HGK Županijske komore Slavonski Brod održana je u ponedjeljak 3.travnja u Slavonskom Brodu panel rasprava na temu „Mladi poljoprivrednici i njihova perspektiva u Hrvatskoj“.  Uvodno je sve pozdravio dr. sc. Josip Jagodar, predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske koji je i moderirao panel raspravu na kojoj su sudjelovali predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med., župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnik općine Klakar Tomislav Pendić, te mladi poljoprivrednici g. Stjepan Vučković, g. Mijo Lalić, g. Bruno Šporčić i g. Tomislav Haršani.

Sudionici okruglog stola odgovorili su na niz pitanja koje se tiču mladih poljoprivrednika, politika i mjera koje se provode te koje će se u budućnosti provoditi. Okupljenima su predstavljeni dosadašnji rezultati u sektoru poljoprivrede, posebice mladih poljoprivrednika te koliko se do sada uložilo na tom području i koji su izazovi još uvijek pred nama.

Na panelu su svoj rad i svoje inspirativne životne priče ispričali uspješni mladi poljoprivrednici koji su predstavili svoj put do uspjeha te koje su mehanizme i potpore koristili u svojim poslovnim uspjesima. Danas je izuzetno bitno da mladi ljudi znaju gdje se mogu informirati, koje institucije treba kontaktirati te koje se sve mogućnosti i mjere nude za uspješan i održiv poljoprivredni rast i razvoj.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir podsjetila je kako su pristup poljoprivrednom zemljištu, kapitalu, znanju, dostatnom i stabilnom dohotku, osnovnoj infrastrukturi i uslugama u ruralnim područjima, uključujući nedostatnu digitalizaciju, osnovne prepreke koje stoje na putu uključivanja mladih u poljoprivrednu proizvodnju.

„Mladi poljoprivrednici su u fokusu novog programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike. U okviru nacionalnog Strateškog plana osigurana im je potpora kroz izravna plaćanja – kao dodatna potpora dohotku po poljoprivrednoj površini i u okviru ruralnih intervencija.“ – rekla je Petir i pojadnila kako se u novom programskom razdoblju za pokretanje poljoprivrednog posla za mladog poljoprivrednika može izdvojiti i do 100.000 eura. Osvrnula se i na Izvješće Europskog revizorskog suda o mladim poljoprivrednicima, koje govori kako unatoč vrlo izdašnim financijskim izdvajanjima za mlade poljoprivrednike na EU razini, nema značajnijih pokazatelja da su ova sredstva pomogla generacijskoj obnovi, pa je u tom smislu potporu EU mladim poljoprivrednicima potrebno bolje usmjeriti. Petir je podsjetila i na prevladavajuću stariju dobnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji, koju je generacijskom obnovom potrebno mijenjati, upravo zbog veće otvorenosti mladih poljoprivrednika za korištenje novih, modernijih i održivijih tehnika i tehnologija poljoprivredne proizvodnje, a za što je potrebno osigurati dostupnost brzog širokopojasnog Interneta na svim ruralnim područjima kao i podršku Savjetodavne službe.

Odbor za poljoprivredu daje punu potporu mladim poljoprivrednicima, a svoj doprinos unapređenju njihova položaja dao je i predlaganjem amandmana na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je povećan broj bodova za mlade poljoprivrednike kako bi oni ostvarili prednost pri zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta jer je to osnovni resurs za bavljenje poljoprivredom i proizvodnju hrane.