Petir na proslavi blagdana sv.Kvirina u Sisku - Marijana Petir

Svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i grada Siska, proslavljena je u subotu 3. lipnja u Sisku u njemu posvećenoj sisačkoj župi koja ujedno slavi i 30 godina postojanja. Proslava je započela okupljanjem brojnih vjernika, članova udruga i zajednica te predstavnika institucija iz javnog života ispred katedrale Uzvišenja svetog Križa, a uslijedila je procesija od katedrale ulicama grada do bazilike sv. Kvirina.

Svečano misno slavlje u bazilici na kojem je prisustvovala i zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i biskupima Zagrebačke metropolije te šezdesetak svećenika.

U homiliji nadbiskup Kutleša je istaknuo kako je naš sveti mučenik Kvirin zavrijedio nebesku slavu po svom najizvrsnijem svjedočanstvu ljubavi. „Prinio je sama sebe za žrtvu upravo po riječima koje svetom Kvirinu pripisuje martirologij Svetog Jeronima: Uistinu sam postao svećenikom ako sama sebe prinesem za žrtvu Bogu. Svaka proslava svetog Kvirina doziva nam u svijest te njegove riječi. Danas s vama želim razmišljati upravo o mučeništvu kao pozivu na sebedarje i u aktualnosti toga poziva u današnje vrijeme. Mučenik je svjedok. Povijest kršćanstva snažno je obilježena različitim progonima, mučenicima i svjedocima vjere. Posebice u vremenu rane Crkve mučeništvo je bilo najuzvišenije oblik svjedočanstva za Krista, a mučenik je bio glavni kršćanski uzor. “, rekao je nadbiskup Kutleša.

Zastupnica Petir, na čiju inicijativu su uvedene stipendije za mlade kršćane koji su progonjeni zbog svoje vjere na području Afrike, Azije i Bliskog Istoka, rekla je da su te stipencdije uvedene jer su kršćani najprogonjenija vjerska grupa na svijetu, te da su poput sv.Kvirina i bl.Alojzija Stepinca,  ti kršćani, mučenici naših dana i pravi uzor nepokolebljive vjere. Dodala je kako je sloboda vjeroispovijesti, temeljno ljudsko pravo koje se u mnogim država svijeta dovodi u pitanje te je pružanjem direktne pomoći progonjenima zbog vjere, Hrvatska pokazala dobar primjer koji bi mogao potaknuti i druge države da osiguraju direktnu pomoć za konkretne ljude (ili zajednice) čije vjerske slobode su ugrožene.