Petir: Očekujem da trgovački lanci vrate cijene hrane na staro i napuste profitersku politiku - Marijana Petir

Na današnjem aktualnom prijepodnevu, zastupnica u Hrvatskom saboru, Marijana Petir, svoje je zastupničko pitanje uputila ministru gospodarstva i održivog razvoja, Davoru Filipoviću, upitavši ga, je li politički dijalog kojeg ona već dugo zagovara, a sada je i pokrenut s trgovačkim lancima, dao rezultate. ‘Zanima me je li politički dijalog kao pedagoška mjera urodio plodom, koji su rezultati i planirate li mijenjati određene zakone kako bi se suzbilo nepoštene trgovačke prakse i zaštitilo interese naših građana?’, pitala je Petir ministra Filipovića.

Ona je prethodno istaknula kako smo već neko vrijeme u razdoblju visokih cijena hrane, čemu su jednim dijelom doprinijele pandemija bolesti COVID-19, inflacija, ali i ukrajinska kriza, što je dovelo do poremećaja u lancima opskrbe hranom, a rasle su i cijene goriva, umjetnih gnojiva, sjemena… ‘Povećanje cijena inputa osjetili su poljoprivrednici u visokim troškovima proizvodnje ali i krajnji potrošači u porastu cijena hrane. No, poljoprivrednici i ribari mi kažu da nisu dizali cijene’, rekla je Petir i podsjetila da je Vlada prošle godine intervenirala sa više od 27 milijardi kuna kako bi osigurala porezna rasterećenja i pomogla građanima i gospodarstvu, regulirala cijene struje, plina i naftnih derivata i smanjila PDV, to se nije vidjelo na cijenama hrane na policama trgovina. ‘Zato bih rekla da dok su se neki borili da svi održe glavu iznad vode, vlasnici nekih  trgovačkih lanaca stvarali su ekstraprofit, i nisu igrali »fair play«. Takvu poslovnu politiku nastavili su i u ovoj godini te su uvođenje eura iskoristili kako bi podigli cijene proizvoda’, što je Petir ocijenila neprihvatljivim i stanjem koje se ne smije tolerirati.

Ministar Filipović je odgovorio zastupnici Petir da su se za sada kao najbolje pedagoške mjere, a sukladno Zaključku Vlade RH, da se sve cijene trebaju vratiti na 31.12., pokazali posjeti Državnog inspektorata (DIRH), Porezne i Carinske uprave pojedinim poslovnim subjektima.

‘Naime, za sada su nalazi DIRH-a pokazali da je oko 30% poslovnih subjekata neopravdano podiglo cijene, i ono što je u ovoj situaciji dobro da, nakon što DIRH i ostala tijela države posjete pojedine poslovne subjekte, oni te cijene vraćaju na 31.12.’, rekao je ministar Filipović.

On je istaknuo da kada se pogleda ovaj makroekonomski okvir, onda je jasno da se nikakvo poskupljenje sa 31.12. na 1.1. ne može objasniti povećanjem cijene inputa ili kretanjima potražnje.

‘Prema tome, iz toga je jasno da su neki odlučili loviti u mutnom, ne da nisu bili „fair play“, nego su bili iznimno nekorektni prema hrvatskim građanima i prema hrvatskim potrošačima’, rekao je Filipović.

Podsjetio je da je Vlada nekoliko puta intervenirala kako bi pomogla, ne samo našim građanima, nego i gospodarskim subjektima.

Prema njegovim riječima, struja je kod nas skoro 60% jeftinija nego u Sloveniji, a dizel je kod nas jeftiniji nego u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i BIH.

Svi ti poslovni subjekti koriste energente, prema tome, kako je rekao ministar Filipović, ‘nije OK kontinuirano podizati cijene, a da s druge strane Vlada pomaže kako bi gospodarstvo neometano funkcioniralo. Nije OK da Vlada smanjuje stope PDV-a na pojedine proizvode, a da se to ne reflektira na konačnu cijenu proizvoda, da pojedini trgovci to odluče zadržati u svom đepu.’

 

Petir je reflektirajući se na ministrov odgovor rekla da očekuje da trgovački lanci vrate cijene hrane na staro i svoju profitersku politiku zamijene dobrim poslovnim praksama. Ona je stava da bez postrožavanja zakona i stalnih inspekcijskih nadzora, te uvođenja crnih ili bijelih lista, kako god ih zvali, trgovačke lance neće biti moguće dovesti u red. Većina ih je u stranom vlasništvu i sve ono što u svojoj državi ne smiju raditi, ovdje uredno provode u djelo, i takvo stanje se više ne može tolerirati.

Upozorila je i da se pojedine države članice rješavaju svojih tržišnih viškova kroz trgovačke lance i tako predstavljaju nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima, a i pitanje je kakve su kvalitete ti proizvodi.  ‘Zato očekujem da se postroži Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi i naravno očekujem da uputite u drugo čitanje Zakon o trgovini kojim ćemo uvesti slobodnu nedjelju i dostojanstveno radno vrijeme’, zaključila je Petir.

 

Više na linku: https://m.youtube.com/watch?v=DyfBfZWDx7s