Petir održala sastanak s predstavnicima Međunarodne federacije pokreta ekološke poljoprivrede - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir  održala je u četvrtak, 7.srpnja sastanak s predsjednikom  IFOAM-a (Međunarodna federacija pokreta ekološke poljoprivrede) AgriBioMediterraneo, Draženom Lušićem, ravnateljicom Centra dr. Rudolf Steiner, Dijanom Posavec i predstavnicima Europskog klastera Alpe Adria Pannonia Jasnom Čordaš i Draženom Deranjom.

Sudionici sastanka razgovarali su o načinima poboljšanja položaja ekoloških i biodinamičkih proizvoda na hrvatskom  tržištu i mjerama za jačanje njihove potražnje na hrvatskom tržištu.

„Distribucijom ovih proizvoda kroz javne ustanove, snažnijom edukacijom i informiranjem o dobrobitima koje ova vrsta poljoprivredne proizvodnje ima za okoliš, a proizvodi za zdravlje potrošača, mogli bismo, koristeći pri tome i dobra iskustva drugih država, unaprijediti položaj ekoloških i biodinamičkih proizvođača, pojačati potražnju i smanjiti rizike koji se konzumiranjem konvencionalno proizvedene hrane u čijom se proizvodnji koriste pesticidi vežu uz pojavu zloćudnih bolesti“, rekao je Dražen Lušić.

Marijana Petir se osvrnula na preporuke Europske komisije kojima je pohvaljen porast površina pod ekološkom proizvodnjom u Republici Hrvatskoj, ali je upozoreno i da bi bilo poželjno proizvoditi ekološke poljoprivredne proizvode koji mogu biti konkurentniji na tržištu i tu je potrebno uložiti dodatne napore. „Komisija nas je upozorila da bi Hrvatska trebala nastojati ostvariti pomak prema zdravijoj i održivijoj prehrani jer je vrlo opterećena nezaraznim bolestima uzrokovanim čimbenicima rizika koji su povezani sa prehranom“, rekla je Petir. Ona je podsjetila kako je u tijeku izrada Nacionalnog akcijskog plana za ekološku proizvodnju i navela je primjere dobre prakse poput Zagrebačke županije koja planira u škole kojima je osnivač uvesti eko obroke, a sve poljoprivredne površine na svom području, do 2030. godine staviti pod ekološku proizvodnju. Petir je predstavila i Deklaraciju Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a i izvijestila kako je poziv za uključivanje u ovu Inicijativu uputila predsjednicima nadležnih parlamentarnih Odbora država u Alpe-Adria-Dunav području.

Dijana Posavec je predstavljajući rad Centra dr. Rudolf Steiner u Međimurju izvijestila o planovima za obilježavanje stote obljetnice biodinamičke i ekološke poljoprivrede u svijetu, čiji utemeljitelj dr. Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu, je 1924. godine održao prvi poljoprivredni tečaj koji je doveo do razvoja biodinamičke i ekološke poljoprivrede. Posavec je najavila  i održavanje 2. međunarodne Konferencije o biodinamičkoj proizvodnji, koja će se u studenom ove godine održati u Hrvatskoj.

Dražen Dearanja je predstavljajući rad Europskog klastera Alpe Adria Pannonia rekao da klaster okuplja više od 100 članica iz 9 država, te će se uskoro priključiti IFOAM-u, a u svom radu su usmjereni prema poljoprivrednoj proizvodnji koja nema negativnog utjecaja na okoliš. Podržao je inicijativu Hrvatske o uspostavi Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a.

Zaključno je Marijana Petir rekla kako je Odbor za poljoprivredu otvoren za svaki vid suradnje kojim se podupire održiva poljoprivredna proizvodnja, u čemu važno mjesto zauzima ekološka poljoprivreda.