Petir osigurala novac za kupovinu kuća mladim obiteljima na selu - Marijana Petir

U Državnom proračunu na temelju amandmana zastupnice Marijane Petir osigurano je za 2024. godinu 1 milijun eura državne pomoći gradovima i općinama s manje od pet tisuća stanovnika koje već iz svojih proračuna osiguravaju bespovratna sredstva  mladim obiteljima koje se bave poljoprivredom i žive u ruralnim područjima za kupnju ili nadogradnju kuća, čime bi se zaustavilo njihovo iseljavanje, potaknulo ih se da ostanu na selu i da za nas proizvode hranu. Sredstva su osigurana i u projekcijama državnog proračuna i za 2025. i 2026. godinu. Obzirom da je ovaj amandman zastupnice Petir izuzetno pozitivno ocijenjen u Vladi, naglašeno je kako se u provedbi mogu osigurati i sredstava iz drugih izvora, ako za ovu mjeru bude povećan interes među mladim obiteljima.

“Cilj provođenja ove mjere je zadržavanje mladih na selu, ali i poticanje mladih obitelji koje žive u urbanim područjima da se vrate na ruralna područja i počnu baviti poljoprivredom, što bi u konačnici, pripomoglo generacijskoj obnovi hrvatskog sela i poljoprivrede”, rekla je Petir i dodala kako će doprinos provođenja ove mjere biti i stavljanje u funkciju stanovanja praznih kuća na ruralnim područjima. Stručnjaci i znanstvenici koji su provodili istraživanja na području Sisačko-moslavačke županije, utvrdili su da takvih praznih kuća ima gotovo 10 000. Naravno da nisu sve spremne za stanovanje, neke bi trebalo i ukloniti iz prostora jer su u lošem stanju, no neke, uz minimalne zahvate, mladim obiteljima mogu postati dom.

U Hrvatskoj ima općina i gradova koje su uvele financijski instrument u svojim proračunima potpore mladim obiteljima za njihovo stambeno zbrinjavanje, no njihovi fiskalni kapaciteti nisu veliki pa uz dobru volju i napore koje ulažu, ne mogu izdvojiti iznos sredstava u kojem bi  mladi ljudi uvijek vidjeli svoju računicu. “Zato sam predložila da država s takvim općinama udruži svoja sredstva kako bi se osigurao iznos koji bi mladim obiteljima bio dovoljno atraktivan da se odluče za život na selu”, rekla je Petir.

Pojasnila je kako su ova sredstva usmjerena prema mladim obiteljima koje se bave poljoprivredom jer imamo kroničan nedostatak radne snage upravo u toj našoj gospodarskoj grani, no osim poljoprivredne proizvodnje, Petir je rekla kako vjeruje da možemo potaknuti i druge, na poljoprivredu “naslonjene” aktivnosti, poput ruralnog turizma. Ako pak gledamo iz šireg spektra, zaustavljanje depopulacije hrvatskih sela i povećanje udjela mladih stanovnika na ruralnim područjima, nužno utječe i na potrebu unapređenja javnih  usluga i gospodarski rast, a što će utjecati i na kvalitetu života svih stanovnika ruralnih područja. Isto bi utjecalo i na unapređenje korištenja resursa lokalne zajednice, pa dobrobiti koje bi iz ove mjere proizašle nadilaze samo rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji na ruralnim područjima.