Petir otvorila 12. Dane meda u Popovači - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir otvorila je u subotu, 7. listopada 2023. godinu u Popovači manifestaciju 12. Dani meda koje je organizirala Udruga pčelara i medara „LIPA“ Popovača u suradnji sa TZ Grada Popovače. Pohvalivši rad Udruge i njenog predjednika Drage Plaščara, Petir je rekla da u ovoj udruzi kao i u drugim pčelarskim udrugama i savezima, Odbor za poljoprivredu vidi vrijedne suradnike s kojima zajednčki pokušava osmisliti mjere koje bi pomogle zaštiti pčela ali i pčelara.

Petir je podsjetila da je Odbor za poljoprivrede državnim i drugim nadležnim institucijama uputio čak 13 preporuka kako unaprijediti stanje u sektoru pčelarstva pa su između ostalog predložili uvođenje potpore po pčelinjoj zajednici radi vrednovanja oprašivačke uloge pčela, ali i izmjenu Direktive o medu i strože kontrole kako bi se nelojalnoj konkurenciji stalo na kraj i zaštitilo interese pčelara i potrošača koji med kupuju.

Istaknula je pozitivan primjer Grada Popovače koji u ustanovama kojima je osnivač osigurava zastupljenost domaćeg meda i drugih lokalno proizvedenih poljoprivrednih proizvoda te je pozvala i druge jedinice lokalne i regionalne samouprave kao i državu da kroz kratke lance opskrbe hranom osigura plasman domaće lokalno proizvedene hrane u ustanovama kojima je osnivač. Proglašeni su i rezultati analize meda, a moslavački pčelari diče se visoko kvalitetnim medom, pa čak i najboljim ekološkim bagremovim medom na svijetu kojeg je proizveo član njihove Udruge Drago Keser.