Petir otvorila 21. Drvno-tehnološku konferenciju - Marijana Petir

Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića otvarajući 21. Drvno-tehnološku konferenciju u Opatiji rekla je kako je Odbor usko surađivao sa predstavnicima Sektora po pitanjima vezanim uz očuvanje i održivo upravljanje hrvatskim šumama i ruralnim područjima, biogospodarstvo, zelena radna mjesta, klimatska izazova, važnost prijenosa znanja ali i podizanje interesa učenika i studenata za školovanje u području šumarstva i drvne tehnologije.

Ona je upozorila da moramo biti na oprezu kada je riječ o politikama koje se donose o šumama jer i dalje postoje pokušaji da se upravljanje šumama podigne na EU razinu s čime se mi u Hrvatskoj ne slažemo. Već donesene odrebe  RED III regulative i predviđene obveze oko dokazivanja porijekla drvnog materijala ili pak direktiva o deforestaciji koja bi trebala stupiti na snagu krajem ove godine, kod šumarskog sektora izazivaju zabrinutost.

“Ne treba zanemariti niti utjecaj klimatskih promjena koji je sve jači, a i mi smo nažalost svjedočili strašnom nevremenu koje izavalo nezapamćene štete na stoljetnim šumama u Spačvi i čija će sanacija trajati godinama”, podsjetila je Petir i dodala da prema analizi Europske komisije, Hrvatska ima bogate izvore biomase i  jedan od najvećih potencijala za razvoj biogospodarstva u Europskoj Uniji, što nam daje priliku za zeleni razvoj ruralnih područja i brojne gospodarske mogućnosti, pa time i jačanje sigurnosti zapošljavanja na ruralnim područjima.

“Uz poljoprivredni sektor, upravo šumarski i drvoprerađivački sektor trebamo gledati kao pokretače ruralnih i regionalnih gospodarstava koji mogu doprinijeti jačanju socijalne kohezije i stabilnosti. Zato nam je potrebna konstruktivna rasprava,  koordinacija politika i međusektorska suradnja, koje će naše proizvođače usmjeriti prema većoj finalizaciji proizvoda, zadržavajući tako u Republici Hrvatskoj dodanu vrijednost i osiguravajući prepoznatljivost hrvatskih drvnih proizvoda na europskom i svjetskom tržištu”, zaključila je Petir.

Organizator konferencije Marijan Kavran posebno je zahvalio zastupnici Marijani Petir koja je na EU razini izborila izuzeće za Hrvatsku u okviru LULUCF uredbe te je to bilo prvo zakonodavno izuzeće koje je Hrvatska dobila od kada je članica Europske unije. Bez ovog izuzeća drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj bio bi na velikom gubitku jer ne bi mogao koristiti 40% etata, a emisije stakleničkih plinova koje hrvatske šume apsorbiraju ne bi se računale kao doprinos Hrvatske ublažavanju klimatskim promjenama, te bi to za nas imalo financijske i gospodarske posljedice.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Vlade RH / Ministarstva poljoprivrede, stoga je državni tajnik Mladen Pavić, izaslanik pokrovitelja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića najavio kontinuitet u potporama Vlade RH ovom sektoru, bilo kroz programe iz EU ili iz nacionalnih izvora.

Kao ključno sektorsko pitanje se nametnulo rješavanje izazova povezanih s klimatskim promjenama, ali i moguća refleksija novih politika na razini EU i RH na šumarski sektor. EU teme su vrlo detaljno analizirane na konferenciji i u okviru panela na kojem je sudjelovala zastupnica Petir.

Ovogodišnja 21. DTK održala  se u Opatiji 03. i 04.06. u okruženju smanjenja tržišne napetosti koja je obilježila drugu polovicu 2023., a mnogobrojne tržišne teškoće bile su uzrokovane zastojima na njemačkom graditeljskom tržištu.

Konferencija u Opatiji se kroz proteklih 20 godina etablirala kao središnje mjesto razmjene sektorskih ideja u ovom dijelu Europe i ona tradicionalno nudi upoznavanje s najaktualnijim tržišnim trendovima i pokazateljima. Ovogodišnje teme su bile prilagođene situaciji na tržištu, a još uvijek složene prilike nameću potrebu za analizom aktualnih kretanja i trendova, stoga su se na ovom središnjem sektorskom skupu u Hrvatskoj mogle čuti i najave nekih optimističnijih tonova, iako još uvijek neki podsektori bilježe pad u obimu poslova na nekim tržištima u rasponu od 20-30%.