Petir otvorila Prvu međunarodnu konferenciju za mlade istraživače JI Europe - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir otvorila  je danas u Jastrebarskom Prvu međunarodnu konferenciju za mlade istraživače jugoistočne Europe „Šumarska znanost – razvoj i napredak na temeljima prošlosti“

Konferenciju su organizirali Hrvatski šumarski institut i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, povodom obilježavanja 25. godišnjice smrti tragično preminulih šumarskih znanstvenika.

Ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta doc.dr.sc. Sanja Perić istaknula je kako mladi znanstvenici na jugoistoku Europe do sada nisu bili u mogućnosti prezentirati rezultate svojih istraživanja i rekla kako očekuje da će upravo ova Konferencija, koja je spoj prošlosti i budućnosti, osigurati stvaranje inicijalne jezgre mladih znanstvenika i omogućiti transfer znanja na području cijele regije.

„Fakultet šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatski šumarski institut perjanica su prodora znanstvene misli u šumarskom sektoru, tome svjedoči i ova Konferencija koju vidim kao priliku za promociju šumarstva i jačanje svijesti javnosti o ulozi i značaju šuma“ – rekao je dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije,  prof. dr. sc. Josip Margaletić i dodao kako su šume u Republici Hrvatskoj Ustavom zaštićene i pripadaju svim hrvatskim građanima.

„Kaže se da je znanje moć, no čovjekova vrijednost ne leži samo u količini znanja koju posjeduje, već i u spremnosti da to znanje podijeli s drugima težeći oplemenjivanju i nadogradnji tog znanja i izgradnji boljeg društva“ – rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir i dodala kako su na korijenima znanstvene ostavštine tragično preminulih znanstvenika, u godinama koje su uslijedile, nove generacije znanstvenika nadograđivale svoja istraživanja, otkrivale nove zakonitosti prirode, pribavljale nova saznanja i stvarale nove tehnologije, pa samim time i prilike za rast i razvoj ne samo šumarskog sektora, već i hrvatskog gospodarstva i društva.

Ona je podsjetila kako se Republika Hrvatska ponosi svojom više od 2,5 stoljeća dugom tradicijom održivog upravljanja šumama i u tome smo primjer mnogim državama u okruženju, na čemu je zahvalila i čestitala svim hrvatskim šumarima i znanstvenicima koji su tome dali svoj doprinos. Upozorila je kako izazove koje pred nas stavljaju nove europske politike i nova Strategija Europske Unije za šume do 2030. godine, treba shvatiti ozbiljno i zastupati hrvatske interese kako bismo očuvali i zaštitili naše šume, inzistirajući pri tome na važnosti  prepoznavanja i vrednovanja specifičnosti i različitosti šumskih područja u Uniji.  Podsjetila je na veliki utjecaj šumarstva na razvoj i očuvanje ruralnog prostora i hrvatskog sela i rekla kako općekorisne funkcije šuma stalno trebaju biti u fokusu, brinući pri tome o očuvanju bioraznolikosti, vitalnosti i potencijala šuma, ali i njihovoj produktivnosti. Petir je istaknula da je zato posebnu pažnju potrebno usmjeriti i prema učinkovitom i održivom korištenju drvne sirovine, na način koji neće ugroziti šumske ekosustave i koji će jamčiti njihovo korištenje generacijama koje dolaze, a čemu velik doprinos mogu dati upravo šumarski znanstvenici i struka, čiji glas se mora vrednovati kako bi se uspostavila ravnoteža između korištenja i upravljanja šumama, te javnost informirala na pravi način.

„Vjerujem kako će ova Konferencija dati doprinos tom cilju i omogućiti mladim znanstvenicima povezivanje i umrežavanje, što je preduvjet znanstvenog napretka. Pritom se ne smiju zaboraviti znanstveni standardi koji se mladim znanstvenicima moraju ostaviti u nasljeđe. S posebnom naklonošću pozdravljamo upravo ovakav vid promicanja znanstvenih dostignuća kojima se pod budnim okom iskustva i znanja, omogućuje mladim znanstvenicima međunarodno povezivanje i prepoznatljivost već pri njihovim prvim koracima“ – rekla je Petir otvarajući Konferenciju.

Uz organizatore i mlade znanstvenike na svečanom otvaranju Konferencije sudjelovali su i predstavnici Europskog šumarskog instituta, Akademije šumarskih znanosti, Hrvatskog šumarskog društva, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskih šuma, nadležnih ministarstava te šumarskih institucija i organizacija iz Jugoistočne Europe.