Petir podržala Makedoniju - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu i zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir sudjelovala je 7. svibnja, 2023. godine u Skopju na 19. godišnjoj konferenciji Unije žena VMRO-DPMNE koja se je održala pred više od 1000 izaslanica s temom „Poštivanjem tradicije mi poštujemo budućnost“. Petir im je čestitala na dosadašnjem radu, a posebice na naporima koje ulažu u osnaživanje žena da se uključe u politiku i u procese donošenja odluka što nije samo njihovo pravo, već je i vrlo važno zbog posebnih pogleda koje žene donose u takve procese. „Pozitivni zakonski propisi koji su vezani uz povećanje sudjelovanja žena u politici postoje, no postoje i predrasude i stereotipi kojima su žene svakodnevno izložene“, rekla je Petir i dodala kako je činjenica da su, iako čine polovicu stanovništva, žene i dalje podzastupljene svugdje gdje se donose važne odluke.

„Naravno da ne mislim da bi se žene trebale baviti politikom, samo zato što su žene, i zato što stranka na listi treba istaknuti određeni broj žena, već prije svega smatram da to što si žena ne bi smjelo biti prepreka za snažniji politički ili bilo koji drugi angažman”, rekla je Petir i pozvala na iskazivanje podrške ženama koje se bave politikom.

Ona se je tom prilikom susrela s predsjednicom Unije žena VMRO-DPMNE i zastupnicom Žaklinom Peševskom kao i s njenim Izvršnim odborom, a prethodno je održala i sastanak s predsjednikom VMRO-DPMNE i vođom oporbe, Hristijanom Mickoskim s kojim je razgovarala o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji.

Marijana Petir se je uoči Dana Europe, 8. svibnja sastala u pratnji hrvatske veleposlanice Nives Tiganj s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Sobranja, zastupnikom Antoniom Milošoskim i članovima Odbora u Sobranju s kojima je razgovarala o europskom putu Makedonije te još jednom izrazila svoje protivljenje nametanju prepreka koje se pred tu zemlju stavljaju već dva desetljeća što je demotivirajuće za građane, a o čemu govore i posljednje ankete jer je podrška ulasku te zemlje u EU pala ispod 50%. Ponovila je kako su zahtjevi koji zadiru u suverenitet te nacionalni i kulturni identitet Makedonije nepihvatljivi.

Petir je održala i sastanak s gradonačelnicom Skoplja, Danelom Arsovskom u gradskoj upravi te s gradonačelnikom Općina Gazi Baba, Bobanom Stefofskim i predsjednicom Vijeća Dijanom Ilievskom u prostorima Općine. S lokalnim čelnicima Petir je razgovarala o potrebi provođenja fiskalne decentralizacije i projektima društvene, socijalne i komunalne infrastrukture koji su u planu za naredno razdoblje.