Petir: Poljoprivrednici nisu problem, nego rješenje - Marijana Petir

Marijana Petir: Hrvatska u Uniji prva po biološkoj raznolikosti i najvećim potencijalom za razvoj biogospodarstva, moramo iskoristiti svoje strateške prednosti; 40 posto europskog proračuna izdvaja se za poljoprivredu koja je suočena s izazovima klimatskih promjena i sve češćim elementarnim nepogodama; poljoprivrednici nisu problem, nego rješenje

 U Sabornici se u ponedjeljak, 25. rujna 2023. godine održava međuparlamentarna konferencija o “Doprinosu nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike“. Konferenciju će otvoriti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković dok će se povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski obratiti video-porukom. Konferencija je organizirana na inicijativu predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir, a riječ je o prvoj konferenciji bez papira koju organizira Hrvatski sabor kako bi na taj način dao doprinos smanjenju ugljičnog otiska.

Cilj konferencije su analiza i sagledavanje važnosti i vrijednosti instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike i utjecaja koji ta politika ima na konkurentnost poljoprivrede država članica, očuvanje ruralnih područja, generacijsku obnovu i održivo korištenje prirodnih resursa. Stoga će se u okviru međuparlamentarne konferencije, na kojoj sudjeluje 21 delegacija iz 19 parlamenata Europske unije i država s Alpe-Adria-Dunav područja,  raspravljati o tri teme: izazovima i mogućnostima Zajedničke poljoprivredne politike, Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama te o inicijativama nacionalnih parlamenata kojima je cilj unaprjeđenje instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike.

– Ovom konferencijom želimo skrenuti pažnju na važnost uključivanja nacionalnih parlamenata u donošenje odluka koje se tiču poljoprivrede. Naime, 40 posto europskog proračuna izdvaja se za poljoprivredu, a poljoprivreda je suočena s brojnim izazovima klimatskih promjena i elementarnih nepogoda. Zato poljoprivrednike treba uključiti u donošenje odluka jer oni nisu problem nego rješenje. Usto, najnovija iskustva svjedoče o tome da poljoprivrednici sve učestalije trpe štetu koju čine vukovi i ostala divljač, rekla je Petir u srijedu na tiskovnoj konferenciji kojom je najavila održavanje konferencije u Saboru.

–Iako je nova Zajednička poljoprivredna politika EU fleksibilnija, naš je dojam da ipak ne uvažava polazne osnove svih država članica, jer ne krećemo svi s istih startnih pozicija. U tom smislu ćemo s čelnim ljudima u europskoj i hrvatskoj poljoprivredi te kolegama iz nacionalnih parlamenata pokušati tražiti odgovore za ovo, ali i za iduće programsko razdoblje, pojasnila je Petir.

Nakon donošenja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama u Saboru, Petir će podršku za tu inicijativu tražiti i u zemljama u okruženju. –Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, ovdje nema sjetve genetski modificiranog sjemena niti u pokusne svrhe, no želimo da takav pristup zauzmu i naši susjedi i cijela Europska unija, jer nije dovoljno da štitimo samo sebe, nego je potrebno da ta zaštita bude puno šire postavljena, istaknula je Petir i dodala kako je Hrvatska u Uniji prva po biološkoj raznolikosti i s najvećim potencijalom za razvoj biogospodarstva.

– Smatramo da su to sve naše strateške prednosti koje moramo iskoristiti, zaključila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu.

Još jedna tema o kojoj će se raspravljati na konferenciji su inicijative nacionalnih parlamenata koje podnose Europskoj komisiji za izmjenom zakonodavstva, od kojih je i ona hrvatskog Odbora za poljoprivredu koja se odnosi na propisivanje roka trajanja zamrznutog mesa ili pak uvođenja potpore po pčelinjoj zajednici.

Glavni uvodničari konferencije su ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins te generalni direktor Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Wolfgang Burtscher.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Norbert Lins i generalni direktor Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, Wolfgang Burtscher održat će press konferenciju dana 25. rujna 2023. godine s početkom u 14,00 sati (dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor).

Detaljni program konferencije i dodatne informacije dostupni su na poveznici: Međuparlamentarna konferencija “Doprinos nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike”, 2023. | Hrvatski sabor