Petir položila kamen temeljac za gradnju kapele sv.Ivana Krstitelja u Mračaju - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir položila je kamen temeljac za izgradnju kapele Glavosjek Sv.Ivana Krstitelja u Mračaju na području Općine Majur, dok je početak gradnje blagoslovio sisački biskup Vlado Košić uz nazočnost domaćeg župnika fra Stjepana Jambrošića i don Drage Škarice koji je uvrijeme dok je bio župnik u zagrebačkom Rudešu, sa svojim vjernicima uputio prvu donciju za ovu kapelu.

Tom je prigodom okupljene pozdravila načelnica Klementina Karanović koja se prisjetila svih nevolja koje su proživjeli ljudi ovog kraja, posebno zahvalivši zastupnici Marijani Petir koja je zaslužna za najveću donaciju  za izgradnju ove kapele, i to onu hrvatskog iseljenika Slavka Brnića iz SAD-a, ostvarenu posredstvom vlč. Saše Ilijića.

Zidana kapela svetog Ive u Mračaju izgrađena je 1888. godine, a teško je oštećena u Domovinskom ratu nakon kojeg je i obnovljena. U razornom potresu koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije krajem 2020. godine kapela je ponovo teško stradala, urušen je svod i krovište iznad oltara te su popucali zidovi i zvonik. Budući da je predstavljala opasnost za sigurnost ljudi, uklonjena je 29. lipnja 2021. na svetkovinu svetog Petra i Pavla koji su inače, uz svetog Ivana, suzaštitnici kapele.

Nova kapela bit će istovjetna staroj, a novac za gradnju je osiguran iz donacija.

Zahvalivši svima koji su pomogli stardalima u potresu kroz nabavu stambenih modula, obnovu kuća, obnovu poljoprivrednog potencijala, školovanje djece i mnoge druge namjene, Marijana Petir je rekla da se prilikom distribucije donacija uvijek poštivala želja donatora prema kome donacija treba biti usmjerena. Tako je gospodin Brnić izrazio želju da njegova donacija bude usmjerena za obnovu crkve srušene u potresu, a zalaganjem načelnice Klementine Karanović, upravo se je za ovu kapelu u vrlo kratkom vremenu uspjela ishoditi sva potrebna dokumentacija i sada kreće njena obnova.  Petir je govorila o povezanosti vjernika ovog kraja s kapelom Sv.Ivana Krstitelja koja je osim mjesta bogoštovlja i trajni znak saveza Hrvata katolika s Bogom I jasan symbol našeg identiteta.

Podsjetila je kako je Ivan Krstitelj bio beskompromisan u svojoj vjeri te je i na nama da budemo vjernici i kada izađemo iz Crkve i da to pokazujemo svojim djelima. Naglasivši kako je on zaštitnik zdravlja, a potres je uzdrmao zdravlje stanovnika Banovine, Petir je rekla da se utječemo sv.Ivi da nas čuva od svakoga zla kako ne bi u ovozemaljskoj jurnjavi izgubili glavu za pogrešnu stvar, jer kako je rekla, Ivan Krstitelj ju je izgubio za pravu stvar – slijedeći Krista.

Zahvalila je Sisačkom Caritasu koji je mnogima osigurao krov nad glavom i pomogao u obnovi u potresu razrušenih domova, pružajući pomoć svima koji su u potrebi, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.