Petir poručila: Masovni turizam više nije IN - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir otvorila je, 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu koji se, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, održava u Cavtatu od 24. – 30. travnja 2022. godine, a kojemu je Odbor za poljoprivredu pokrovitelj.

 

„O povezivanju zelene i plave njive govori se već dugo, a izostanak udruživanja poljoprivrednih proizvođača, te nedostatne količine poljoprivrednih proizvoda, koje ne mogu zadovoljiti potrebe ugostiteljskog i turističkog sektora zahtijevaju učinkovit odgovor”,  rekla je Marijana Petir. Zato o ovoj temi treba razgovarati cjelovito i kroz međuresornu suradnju iznaći model koji će biti primjenjiv u praksi i koji će odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednog i turističkog sektora. “Masovni turizam više nije IN, turisti žele osjetiti emociju, doživjeti destinaciju i uživati u njenoj gastro ponudi. U tom smislu nam je potreban zaokret u planiranju jer Hrvatska ima potencijal kojega je potrebno staviti u funkciju.

Moramo iznaći učinkoviti model povezivanja poljoprivrede i turizma, osigurati potrebnu infrastrukturu i zadržati stanovnike na ruralnim područjima, a za što je nužno višeizvorsko financiranje, jer samo sredstva iz Fonda ruralnog razvoja neće biti dovoljna da potaknemo poljoprivrednike na finalizaciju i diversifikaciju njihove proizvodnje, a turistički sektor na uključivanje lokalnih proizvedenih proizvoda u turističku ponudu”, rekla je Petir.

 

Ona je izrazila nadu da će rasprave i zaključci ovog kongresa pripomoći u povezivanju poljoprivrede i turizma, posebno osnaživanju ruralnog turizma, i tako donositeljima odluka pokazati smjer za buduće aktivnosti.

Slogan ovogodišnjeg 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu je „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost i uključivost“, a glavna tema je konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvanom COVID-19 pandemijom.

 

„Čovjek je ključ uspjeha u turizmu“, uvodno je istaknula Dijana Katica, predsjednica Kluba članova selo. Pandemija je ruralnom turizmu dala priliku koju je potrebno iskoristiti, pa će i 400 sudionika Kongresa, 138 konkurenata za nagradu Suncokret ruralnog turizma, preko 100 prijavljenih znanstvenih radova i sudjelovanje predstavnika 15 država, biti prilika za razmjenu dobrih iskustava i podizanje kvalitete ruralne izvrsnosti u Republici Hrvatskoj.

Župan Nikola Dobroslavić je rekao kako su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i poljoprivreda i turizam važne gospodarske grane koje je u budućnosti potrebno snažnije povezati, kako bi se osigurao veći udjel lokalno proizvedenih proizvoda u turističkoj ponudi.

Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić govorio je o promjeni turističkih trendova i rastu interesa za ruralni turizam. 2021. godine ostvareno je preko 1 milijun noćenja u ruralnom turizmu, a u 2022. do sada je ostvareno gotovo 40% više dolazaka na ruralna područja u odnosu na prethodnu godinu.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ukupno 2,2 milijarde kuna za javne investicije u turizmu i ulaganja u turističku infrastrukturu privatnog sektora.

 

Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede istaknuo je da je Strategija poljoprivrede stavila stvaranje proizvoda s dodanom vrijednošću i diversificiranje ponude ruralnog turizma, posebno gastro destinacije, u svoje prioritete kojima će se osigurali dostupnost lokalnih i proizvoda zaštićenih oznakama izvornosti u ponudi ruralnog turizma.