PETIR POSJETILA PRVI HRVATSKI HOTEL ZA PČELE - Marijana Petir

Hrvatska ima mnogo hotela u kojima rado borave turisti iz cijelog svijeta, ali ima samo jedan hotel za pčele i to u Moslavini na OPG-u Balja, na samom ulazu u Garešnicu. Prvi hrvatski hotel za pčele u ponedjeljak, 14.lipnja 2021. godine posjetila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.

“U srcu Moslavine nalazi se prava medna oaza. Na OPG-u Balja u prekrasnoj prirodi, osim meda i pčelinjih proizvoda, može se probati i API terapija, te se uz pomoć pčela u potpunosti regenerirati. Pčele su naši najvažniji oprašivači i zaslužne su za proizvodnju hrane, a pčelinji proizvodi izuzetno su zdravi zato je važno da čuvamo naše pčele i podržimo hrvatske pčelare”, rekla je Marijana Petir prilikom obilaska prvog hrvatskog hotela za pčele koji, kako je rekla,  ima 5 zvijezdica i predstavlja orginalnu ideju koja čini dobro prirodi, pčelama, domaćoj proizvodnji meda i razvoju ruralnog turizma.

“Mnogi ljudi žele proizvoditi vlastiti med ali nemaju gdje smjestiti svoje košnice. Cilj nam je da takvim osobama omogućimo da svoje košnice smjeste u našem pčelinjaku. Te košnice imaju osiguran puni pansion i mi obavljamo sve poslove njihovog održavanja”, govore  vlasnici prvog hrvatskog hotela za pčele, bračni par Balja, u čijoj obitelji postoji 100 godišnja tradicija pčelarenja te bi voljeli da tu tradiciju nastavi jedno od njihovo petero djece.

Tatjana i Domagoj Balja pozivaju sve zainteresirane da dođu u Garešnicu i uvjere se u izvornost njihove proizvodnje i način brižnog pripremanja svakog pojedinačnog proizvoda. Kažu da je ova godina bila teška zbog mrazeva i kiša te su prinosi meda znatno slabiji.

Marijana Petir je rekla da se pčelari diljem Hrvatske suočavaju s problemima jer su zbog klimatskih promjena pčelinje paše uništene, a pčelinje zajednice desetkovane te je iz tog razloga tražila od ministrice poljoprivrede da se uvedu interventne mjere pomoći pčelarima na nacionalnoj i europskoj razini. Petir smatra da ukoliko se hitno ne pomogne pčelarima, u opasnost bi mogla doći opstojnost pčelinjih zajednica i proizvodnja hrane jer su pčele naši najavažniji oprašivači o čijem oprašivanju ovisi proizvodnja 76% hrane. Podsjetila je da je usvojen njen prijedlog u Europskom parlamentu da se uvedu potpore po pčelinjoj zajednici na europskoj razini kako bi se vrednovala oprašivačka uloga pčela te da će ta mjera stupiti na snagu s novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Obzirom da je jedna trećina meda na tržištu patvorena, Petir je pozvala na hitne izmjene Direktive o medu i zatražila navođenje države porijekla meda na etiketi, a sve građane je pozvala da kupuju med od hrvatskih pčelara. Rekla je da bi otkrivanju prijevara s medom mogli doprinijeti intenzivniji inspekciji nadzori i analize meda koji se nalazi u prodaji, ali i peludni atlas na čijoj izradi se radi.