Petir posjetila prvu hrvatsku banku hrane - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir posjetila je u petak 24. studenog 2023. godine  prvu hrvatsku  Banku hrane i Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama u Heinzelovoj ulici u prostoru koji je Grad Zagreb ustupio na korištenje gradskom Crvenom križu, a čije opremanje je sufinancirano sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem Ministarstva poljoprivreede. Samo u prošloj godini Crveni križ Zagreb je kroz svoje aktivnosti pomogao da se 180 tona hrane ne baci već da se donira obiteljima i pojedincima koji su u potrebi.

“Banka hrane je centralno mjesto za organizirano i dugotrajno prihvaćanje, skladištenje i distribuciju hrane između donatora i posrednika. Kroz 240 tisuća eura vrijedan projekt, zagrebački Crveni križ nabavio je tri gospodarska vozila kojima je zaokružena cjelina distributivno-logističkog centra, a donatorima je omogućeno brzo i jednostavno doniranje viškova hrane.”, rekao je Petar Penava, ravnatelj gradskog Crvenog križa.

Banka hrane nalazi se u sklopu Logističkog centra, unutar kojeg djeluje i Socijalni dućan u kojem, kroz zaprimanje donacija i svakodnevnu podjelu paketa hrane i higijenskih potrepština za 20-ak socijalno ugroženih osoba, Crveni križ Zagreb brine za ukupno 700 korisnika na godišnjoj razni.

Djelatnici zagrebačkog Crvenog križa pokazali su zastupnici Petir Banku hrane i Logistički centar te je upoznali sa sustavom e-doniranja na kojem je 335 donatorskih i 112 posredničkih profila.

Marijana Petir pozvala je trgovačke lance, prehrambenu i prerađivačku industriju kao i građane da zapakiranu i deklariranu hranu koja je pred istekom roka trajanja, doniraju u Banku hrane umjesto da je bacaju, jer će na taj način pomoći pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja, ali i doprinijeti smanjenju bacanja hrane.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, oko 76 posto otpada od hrane nastaje u kućanstvima, 14 posto u primarnoj proizvodnji uključujući OPG-ove, pet posto u ugostiteljskoj djelatnosti, tri posto u preradi i proizvodnji i dva posto u maloprodaji i ostaloj distribuciji hrane.

“Moramo razvijati mjere koje će doprinjeti smanjenju rasipanja hrane duž cijelog prehrambenog lanca, potaknuti odgovorno kupovanje i konzumiranje hrane te doniranje viškova hrane umjesto njenog bacanja, čime bi se pomoglo potrebitima koji inače nisu u financijskoj mogućnosti kupiti određene prehrambene proizvode”, rekla je Petir.

Da podsjetimo, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora na svojoj je 59. sjednici proveo raspravu o praćenju, zbrinjavanju i korištenju otpada od hrane i uspostavi Banke hrane u Republici Hrvatskoj kao odgovoru na činjenicu da se godišnje u Hrvatskoj baci 286 379 tona hrane, 71 kg po stanovniku, dok s druge strane neki naši sugrađani nemaju što za jesti.

Zastupnici su tom prilikom pozvali nadležna državna tijela da primjereno urede status posrednika u doniranju hranom, a s ciljem osiguravanja njihovog redovitog financiranja i funkcioniranja, te su isto tako apelirali da se kroz javne kampanje pokuša utjecati na osvještavanje građana kako bi smanjilo bacanje hrane.