Petir pozvala na smanjenje bacanja hrane i uspostavu kratkih lanaca opskrbe hranom - Marijana Petir

„Doniranje, kružno upravljanje i potpora našim poljoprivrednim proizvođačima kako bi učinkovitije koristili prirodne resurse, potencijal su koji moramo pametno iskoristiti i za koji moramo angažirati svu potrebnu infrastrukturu u lancu opskrbe hranom, kao i onu zakonodavnu, ako želimo stvoriti uvjete za dostizanje cilja zero waste u Hrvatskoj“, poručila je uoči 4. sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, predsjednica tog Odbora Marijana Petir, a povodom Svjetskog dana hrane.

Dodala je da ovo itekako može biti važno i za ruralna, ali i urbana područja, kako zbog korištenja raspoloživih sredstava EU za investiranje, tako i zbog mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštva.

Petir je istaknula kako je potrebno podržati one metode smanjenja rasipanja hrane koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje i kratkih lanaca u opskrbi, ali i nastaviti kroz promotivne edukativne kampanje djecu od najmanjih nogu učiti konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane.

“Također, potrebno je snažiti doniranje i poticati praksu da se neprodani proizvodi podijele dobrotvornim udrugama i socijalnim samoposlugama, kao i da se pri provedbi procjene učinka novih relevantnih zakonodavnih prijedloga ocijeni njihov potencijalni učinak na otpad od hrane. Još 2015. godine u Hrvatskoj je ukinut PDV na donacije zdravstveno ispravne hrane i donesen je Pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija“, poručila je predsjednica Odbora.

Procjenjuje se kako države članice EU na godišnjoj razini bace oko 88 milijuna tona hrane. Prosječno, hrvatski građanin baci 75 kg hrane na godišnjoj razini, pa na odlagalištima završi 380 000 tona hrane, dok su istovremeno hrvatski poljoprivrednici, zbog nestabilnosti tržišta prisiljeni odbaciti tone svojih proizvoda jer ih nisu uspjeli prodati domaćim trgovcima.

„I dok u jednom dijelu svijeta ljudi umiru zbog gladi, u drugom dijelu svijeta hrana se baca, pa se jasno nameće zaključak kako pitanje gladi nije samo pitanje hrane, već je to je pitanje politike i mjera koje se donose,“ rekla je Petir.

Povodom Svjetskog dana hrane, Petir je istaknula pozitivne inicijative poput Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji koja si je zadala cilj da do 2030. godine u potpunosti pređe na ekološki način proizvodnje hrane kao i osnivanje Centra za preradu GMO free soje u Vukovarsko srijemskoj županiji.

“To su projekti koji su u skladu sa Strategijama EU Od polja do stola, Paketom kružnog gospodarstva i najavljenim ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike te vjerujem da će njihova realizacija doprinijeti održivom razvoju Hrvatske“, zaključila je predsjednica Odbora Marijana Petir.