Petir pozvala na veću finalizaciju proizvoda od drva - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir sudjelovala je danas u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića na 18. Drvno tehnološkoj konferenciji, koja se u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera održava u Opatiji.

Konferencija je centralno godišnje okupljanje drvno-prerađivačkog sektora Hrvatske i regije za razmjenu iskustava, povezivanja i umrežavanja s ciljem jačanja drvnog i cijelog na šumi baziranog sektora i njegove promocije kao generatora razvoja gospodarstva.

„Vremena koja su pred nama bit će izazovna, ne samo zbog sveobuhvatne revizije  europskih politika, koje se zbog neadekvatnog odgovora na izazove gospodarstva, tržišta, klimatskih promjena i s njima povezanih ugroza moraju prilagoditi kako bi Europi i nama, njenim građanima, i na osobnom,  i na poslovnom planu pružile mogućnost daljnjeg napretka“ – rekla je Marijana Petir na otvaranju Konferencije.

Ona je naglasila da je drvno-prerađivački sektor, iako snažno izložen ograničenjima i posljedicama pojave pandemije bolesti COVID-19 pokazao svojevrsnu otpornost i na takve iznenadne, nepredvidive i dugotrajne krize. „Zato smatram važnim istaknuti kako bi nam i u dobrim i u teškim vremenima uz poljoprivredu, upravo sektor šumarstva i drvno-prerađivačke industrije trebao biti u fokusu jer predstavlja važan segment opstanka ruralnih zajednica te očuvanja i razvoja  ruralnih područja“ – rekla je Petir.

U prilog tome idu i statistički podatci koji pokazuju kako je broj zaposlenih u sektoru tijekom 2020. godine ostao na razini iz 2019. godine, a čemu je uz prethodno dobro pozicioniranje sektora pripomogla i potpora Vlade RH koja je pružena dodjelom bespovratnih sredstava kroz potpore malih vrijednosti, kreiranje kreditnih linija za obrtna sredstva Mjera COVID -19 za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja, potpore poduzetnicima iz sektora s potresom pogođenih područja, ali je i odgoda plaćanja dospjelih obveza prema Hrvatskim šumama olakšala poslovanje u ovim teškim trenutcima. Petir je podsjetila i na sredstva koja će biti na raspolaganju unutar Strateškog plana u okviru Zajedničke poljoprivredne politike za mjere namijenjene šumarstvu, ali i sektoru biogospodarstva za koji je Europska Komisija procijenila da imamo najveći potencijal razvoja u Europi.

Govoreći o strukturi izvoza u kojoj prevladavaju drvni proizvodi niže dodane vrijednosti, ukazala je na potrebu ostvarivanja uvjeta za veću finalizaciju proizvodnje, za koju su osim modernizacije proizvodnje, potrebna i dodatna ulaganja u znanje i istraživanje. “Trendove slabe finalizacije proizvoda od drva trebamo preokrenuti jer je odgovarajuće rješenje ovog problema okosnica budućeg razvoja ne samo sektora, već i ruralnih područja uz koje je proizvodnja većim dijelom vezana“ – istaknula je Petir.

Zaključno je podsjetila i na problem nedostatka radne snage za manje složene poslove i nemogućnost zapošljavanja visokokvalificiranih inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sektoru.

„Potreban je hitan odgovor na ovaj problem ukoliko želimo postići generacijsku obnovu sela i ruralni prostor održati živim. Zato očekujem da i na ovoj konferenciji pokušamo zajednički u dijalogu tražiti rješenja za goruće probleme u sektoru. Gledam s optimizmom prema naprijed jer imamo ogroman potencijal koji moramo na pravi i održiv način staviti što prije u funkciju, a uvjerena sam da to znamo, hoćemo i možemo napraviti“, zaključila je Petir.

U nastavku Konferencije Marijana Petir sudjelovat će u raspravi s temom izmjena nacionalnog i EU zakonodavstva i podrške gospodarstvu.